Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Χτυπάει το κουδούνι στο «έξυπνο σχολείο»

Η Microsoft αναλαμβάνει την ανατροφή του «έξυπνου σχολείου» στην Ελλάδα. Για την «υιοθεσία» της πιο καινοτόμου δράσης του υπουργείου Παιδείας θα συνομιλήσουν στη σύντομη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής ο αρμόδιος υπουργός, κ. Ευρ. Στυλιανίδης και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, κ. Μπιλ Γκέιτς.

Ο πρόεδρος της Microsoft πραγματοποιεί ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Επί ελληνικού εδάφους δεν θα παραμείνει περισσότερο από έξι ώρες. Μόλις που θα προλάβει να μαγέψει την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα μιλήσει για το όραμα της εταιρίας του και το μέλλον της τεχνολογίας και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, κ. Κ. Καραμανλή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη και Παιδείας, κ. Ευρ. Στυλιανίδη. Είναι ενδεικτικό για το ασφυκτικό πρόγραμμα της επίσκεψης που έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. ότι από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε η ώρα της συνάντησης Στυλιανίδη-Γκέιτς με ακρίβεια δρομολογίου αγγλικού τρένου: 16:50 ακριβώς.

Η Microsoft, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας της με την κυβέρνηση για την προμήθεια λογισμικού στο ελληνικό Δημόσιο, θα αναλάβει και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του «έξυπνου σχολείου». Η εταιρία θα ντύσει τεχνολογικά τις εγκαταστάσεις των νέων σχολικών κτιρίων που έχει ανακοινωθεί ότι θα κατασκευαστούν με το μοντέλο της οικολογικής αρχιτεκτονικής. Εκτός από την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας η εταιρία έχει δημιουργήσει και εφαρμόζει στην εκπαίδευση σε παγκόσμια κλίμακα προγράμματα που προετοιμάζουν τους μαθητές για το ψηφιακό περιβάλλον εργασίας.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 96 χώρες στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα της εταιρίας «Συνεργάτες στη μάθηση». Μέχρι σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο εκπαιδευτικοί και σχεδόν τρία εκατομμύρια μαθητές έχουν επιμορφωθεί στις νέες τεχνολογίες μέσω του προγράμματος, το οποίο αποτελεί μία διεθνή επένδυση της Microsoft ύψους 254 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, «η Microsoft μετά την παγκόσμια συμβολή της στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κάνει στροφή στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το ενδιαφέρον αυτό της μεγαλύτερης εταιρίας στο χώρο της σύγχρονης τεχνολογίας αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία προωθεί σημαντικές καινοτόμους δράσεις όπως αυτή της δημιουργίας του “έξυπνου σχολείου”. Για το λόγο αυτό βασικό θέμα της συνάντησης θα αποτελέσει η συνεργασία των δύο πλευρών για τη δημιουργία στην Ελλάδα του “έξυπνου σχολείου” και η δυνατότητα συμβολής της Microsoft στο παραπάνω εγχείρημα».

Με σκοπό την ενημέρωσή του για τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας είχε επισκεφθεί το 2001 τις εγκαταστάσεις της Microsoft στην έδρα της, το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον, με την ιδιότητα του βουλευτή. Ως υπότροφος γερμανικού ινστιτούτου ο κ. Στυλιανίδης είχε κάνει τότε ένα μικρό γύρο των «αμερικανικών θαυμάτων», από την εταιρία του Γκέιτς, που άλλαξε τον τρόπο που ζουν, επικοινωνούν κι εργάζονται εκατομμύρια άνθρωποι, μέχρι την Μπόινγκ.

Ο 52χρονος, του οποίου η περιουσία υπερβαίνει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν πολλών χωρών αγγίζοντας τα 50 εκατομμύρια δολάρια, έχει ανακοινώσει ότι το προσεχές καλοκαίρι αποχωρεί από την ενεργό δράση και προτίθεται να μοιράσει τους «χιτώνες» του στους φτωχούς. Προ ημερών σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εγκαινίων μεγάλης έκθεσης ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας προφήτεψε την εξαφάνιση των «ποντικιών» και των πληκτρολογίων και την αντικατάστασή τους από οθόνες αφής και τεχνολογίες μηχανικής όρασης και αναγνώρισης ομιλίας.

ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan