Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Εφτά χρόνια πέρασαν από τον προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για μουσικούς, εφτά χρόνια αδιοριστίας και εργασιακής περιπλάνησης… Μετά, λοιπόν, από εφτά χρόνια, όταν το ΥΠΕΠΘ αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για πενιχρές προσλήψεις αποδείχτηκε περίτρανα ακόμα και από την ίδια τη διαδικασία εξέτασης ότι ο διαγωνισμός αποτελεί ένα σύστημα απόρριψης και όχι πρόσληψης.
Τόσους μήνες ζούσαμε τον εμπαιγμό από πλευράς Υπουργείου και ΑΣΕΠ για την ημερομηνία διεξαγωγής (σε 2 μήνες ο διαγωνισμός, μετά τα Χριστούγεννα ο διαγωνισμός) χωρίς διευκρινήσεις για το πώς θα εξεταστούμε, ποια θα είναι η μορφή των θεμάτων, πώς θα βαθμολογηθούμε. Τελικά, ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/10 και τα παρατράγουδα ήταν πολλά.
Όλα τα μαθήματα εξετάστηκαν μέσα σε μια μέρα, η εξέταση διαρκούσε 4 και 4,5 ώρες για κάθε ενότητα αντίστοιχα και οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί μουσικής, έπρεπε να αποδώσουν πνευματικά και σωματικά σε 11-12 ώρες σε θέματα που μόνο σκοπό τους είχαν τον αποπροσανατολισμό των υποψηφίων.
Αναλυτικότερα, στα θέματα της Α ενότητας… από τη μια ζητούσαν σε ποια περίοδο ανήκει το «Yesterday» των Beatles κι από την άλλη στην αρμονική ανάλυση υπήρχε θέμα όπου καμία από τις πιθανές απαντήσεις δεν ήταν σωστή εξ ολοκλήρου! Στα θέματα δε της μορφολογίας υπήρχαν τρία ερωτήματα σχεδόν ίδια μεταξύ τους (πόσες φορές εμφανίζεται το θέμα της φούγκας στη σοπράνο, στην άλτο και στο μπάσο), πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος δεν μπορούσε να διακρίνει τη μία απάντηση, πιθανότατα δεν μπορούσε να απαντήσει και τα άλλα δυο κι έτσι έχανε και τα τρία, ενώ στα θέματα της ιστορίας ζητούσαν στο ίδιο θέμα πληροφορίες από αρχαία και βυζαντινή εποχή μαζί!
Τα μεγάλα «σκάνδαλα», όμως, αφορούν κυρίως στη Β θεματική ενότητα!
Ο δοσμένος χρόνος δεν επαρκούσε σε καμία περίπτωση κάτι που, όπως φάνηκε, μετά από πολλές διαμαρτυρίες υποψηφίων το κατάλαβαν και οι υπεύθυνοι και φάνηκαν γενναιόδωροι… ΕΔΩΣΑΝ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ, 5 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ!!! Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι είχαν ήδη φύγει πριν από την ανακοίνωση βλέποντας ότι δεν προλαβαίνουν, ενώ είναι λογικό ότι πέντε λεπτά πριν παραδώσει κανείς το γραπτό του δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει τον τρόπο και τα όσα ήδη έχει γράψει, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το «σωτήριο» μισάωρο! Και επειδή αυτή η ιστορία φαίνεται να μην έχει τέλος, στην εναρμόνιση μελωδίας για παιδική χορωδία δόθηκαν σχεδόν 20 μέτρα μελωδίας (!!!) και ζητήθηκε συνοδεία φλάουτου, κλαρινέτου σε sib και κιθάρας, τα οποία όργανα θα παίζονται από τους μαθητές!!! Μάλιστα σύμφωνα με το θέμα το δεδομένο ήταν ότι οι μαθητές παίζουν αυτά τα όργανα σε επίπεδο μέσης κι ανωτέρας, επίπεδα που αποτελούν βαθμίδες των ωδείων!!! Από πότε περιλαμβάνεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα η εκμάθηση αυτών των οργάνων στους μαθητές των δημόσιων σχολείων; Αν και στο Αναλυτικό Πρόγραμμα αναφέρεται η εκμάθηση μουσικών οργάνων η υλικοτεχνική υποδομή των τάξεων της μουσικής στην καλύτερη περίπτωση περιλαμβάνει μουσικά όργανα που εξυπηρετούν τον αυτοσχεδιασμό και όχι τη δεξιοτεχνία, πχ. Όργανα Οrff.
Στο τρίτο θέμα οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί μουσικής κλήθηκαν να εξηγήσουν γιατί το μάθημα της μουσικής έχει περιοριστεί στα σχολεία των δυτικών κοινωνιών και να προτείνουν λύσεις αντιμετώπισης, καθώς και να εξηγήσουν τη χρησιμότητα της μουσικής… Θεωρούμε ότι στο πρώτο μέρος του θέματος αρμόδιο για να απαντήσει είναι το ίδιο το Υπουργείο και οι συνεργάτες του, ενώ σε σχέση με τις λύσεις μόνη σωστή απάντηση είναι η διεκδίκηση από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αδιόριστους και μόνιμους, τους μαθητές, τους γονείς και το σύνολο της κοινωνίας μαζικών μόνιμων διορισμών στο δημόσιο σχολείο με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για ένα διαφορετικό μάθημα μουσικής.
Όσο για την απαράδεκτη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το λιγότερο που περιμένουμε από το ΑΣΕΠ, όσους έβαλαν θέματα και σχεδίασαν αυτή τη διαδικασία, το ίδιο το ΥΠΕΠΘ είναι να δώσουν κάποιες εξηγήσεις για τα αίσχη της Κυριακής.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan