Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Είναι τουλάχιστον λυπηρό το φαινόμενο να έχει βγάλει για πρώτη φορά ο ΑΣΕΠ επίσημες απαντήσεις και μόνο στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής να έχει το λιγότερο 4(τέσσερα) καταφανέστατα λάθη.
Συγκεκριμένα:
ερώτηση 40.Κατά την εκμάθηση του τροχού δεξιά ο βοηθός στέκεται:
α)μπροστά από τον ασκούμενο
β)πίσω από τον ασκούμενο
γ)δεξιά από τον ασκούμενο
δ) αριστερά από τον ασκούμενο
Ο ΑΣΕΠ, περιέργως γιατί, δίνει ως σωστή τη β. Ας δούμε όμως τι λένε τα βιβλία.
Στο βιβλίο του Β. Δ. Καϊμακάμη "ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ζ'" Εκδόσεις Μαίανδρος, βιβλίο που διδάσκεται σε παραπάνω από 1 πανεπιστημιακές σχολές,γράφει:(σελ.105) Βοήθεια (τροχό) Ο βοηθός στέκει στην πλευρά του ποδιού ώθησης (δίπλα και λίγο μπροστά)...
Στο βιβλίο "ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ε'& ΣΤ' Δημοτικού", το επίσημο δηλαδή εγχειρίδιο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που μοιράζετε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας γράφει:(σελ.47) Τι πρέπει να κάνει ο βοηθός;(στον τροχό)
Να στέκεται από τη μεριά του ποδιού ώθησης και λίγο πιο μπροστά....
Προφανώς λοιπόν η ορθή απάντηση είναι η γ.

ερώτηση 41.Σχετικά με τη σωστή εκτέλεση της κυβίστησης σε στρώμα:
α)στην αρχή της άσκησης, όταν γίνεται η στήριξη των χεριών στο στρώμα, τα γόνατα είναι τεντωμένα.
β)στη φάση της άσκησης κατά την οποία το σώμα κυλά πάνω στον αυχένα και στη ράχη, τα γόνατα είναι λυγισμένα.
γ)στο τέλος της άσκησης ο ασκούμενος, προκειμένου να επανέλθει στην όρθια στάση, ακουμπά τα χέρια του στο στρώμα για να πάρει ώθηση.
δ)δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω.
Ο ΑΣΕΠ, περιέργως γιατί, δίνει ως σωστή τη δ. Ας δούμε όμως τι λένε τα βιβλία.
Στο βιβλίο του Β. Δ. Καϊμακάμη "ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ζ'" Εκδόσεις Μαίανδρος, που διδάσκεται σε παραπάνω από 1 σχολές Τ.Ε.Φ.Α.Α.,γράφει:
(σελ.85) Περιγραφή (της κυβίστησης)
... Συγχρόνως, ενώ έγινε η παραπάνω κίνηση (βαθύ κάθισμα) κύρτωσε η σπονδυλική στήλη, το σαγόνι ήρθε στο στήθος,και το βάρος του σώματος πέρασε στο μπροστινό μέρος των πελμάτων και στα χέρια. Αμέσως μπαίνει το κεφάλι ανάμεσα από τα χέρια και έτσι οι ασκούμενοι ανατρέπονται μπροστά ρολάροντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού,στον αυχένα, στη σπονδυλική στήλη και αφού ξανασυσπειρώσουν γρήγορα τα πόδια τα οποία είχαν κάπως τεντώσει όταν είχαν σπρώξει, επανέρχονται στο βαθύ κάθισμα με τα χέρια στην πρόταση και από εκεί στην προσοχή... (Σημείωση:υπάρχει και άκρως αποκαλυπτικό σχέδιο Σχ.33 σελ.85)
Στο βιβλίο "ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ε'& ΣΤ' Δημοτικού" του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφει:
(σελ.40) Τι να προσέχετε όταν εκτελείτε την κυβίστηση:
...- Σπρώξτε με τα πόδια σας ώστε το βάρος σας να έρθει στα χέρια και μετά "κυλήστε" στην πλάτη σας όπως το κουβάρι. Για να γίνει αυτό πρέπει το σώμα σας να είναι πολύ μαζεμένο...(Σημείωση:και εδώ υπάρχει επεξηγηματικό σχέδιο Σελ. 40)
Προφανώς η ορθή απάντηση είναι η β.

ερώτηση 43.Κατά την εκμάθηση της ανακυβίστησης, ο βοηθός στέκεται πλάγια από τον ασκούμενο και τον βοηθάει πιάνοντάς τον:
α)από τα χέρια.
β)από τον αυχένα.
γ)από τη μέση.
δ)από τους μηρούς.
Ο ΑΣΕΠ λανθασμένα έχει δώσει ως σωστή απάντηση τη δ. Ας δούμε τι λένε τα βιβλία.
Στο βιβλίο του Β. Δ. Καϊμακάμη "ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ζ'" Εκδόσεις Μαίανδρος γράφει:
(σελ.92) Βοήθεια (στην ανακυβίστηση)
Ο βοηθός έρχεται στην ημιγονάτιση δίπλα στον ασκούμενο και λίγο πίσω προς τη λεκάνη. Η τοποθέτηση των χεριών είναι αντίθετη από αυτη που είναι στην κυβίστηση. Δηλαδή αν βρίσκεται αριστερά του ασκούμενου το δεξί χέρι του βοηθού πιάνει τον αυχένα και το αριστερό κάτω από τον μηρό. Η βοήθεια δίνεται περιστροφικά πίσω και πάνω... (Σημείωση: και εδώ υπάρχει σχέδιο Σχ.49 σελ 92)
Προφανώς λοιπόν η ορθή απάντηση είναι η β. Αν στο δ αντί για από τους μηρούς εγραφε από το μηρό θα ήταν και αυτή σωστή.

ερώτηση 64.Σε ένα αγώνα πετοσφαίρισης κάθε ομάδα δικαιούται:
α)το πολύ 4 αλλαγές αθλητών σε κάθε σετ.
β)να αντικαταστήσει μόνο ένα αθλητή κατά τη διάρκεια μιας διακοπής.
γ)να ζητήσει αλλαγή πριν την έναρξη ενός σετ.
δ)να κάνει διαδοχικά αιτήματα για αλλαγές αθλητών κατά τη διάρκεια της ίδιας διακοπής του αγώνα.
Ο ΑΣΕΠ δίνει ως σωστή τη γ. Δεν είναι λανθασμένη αυτή η απάντηση, αν και πολύ σπάνια συναντάται μιας και πριν από την έναρξη ενός σετ ο προπονητής πρέπει να παρουσιάζει την αρχική παράταξη της ομάδας του σε ένα φύλλο αρχικής παράταξης.Αν λοιπόν ο προπονητής θέλει να αλλάξει κάποιον πριν την έναρξη του σετ και αφού έχει δώσει το φύλλο αρχικής παράταξης μπορεί σύμφωνα με το κεφάλαιο 7, άρθρο 3, παράγραφος 5, σημείωση 3 των Διεθνών Κανονισμών Πετοσφαίρισης ( Πηγη Νomothesia.gr). Σύμφωνα όμως με τους ίδιους κανονισμούς θα έπρεπε να δεχθεί και τη δ ως σωστή μιας και στο 8.1.1 επί λέξη αναφέρει:"Έξι αλλαγές σε κάθε σετ, είναι ο μέγιστος αριθμός αλλαγών που επιτρέπονται σε κάθε ομάδα. Μπορούν να αντικατασταθούν ένας ή περισσότεροι αθλητές ταυτόχρονα."
Και με τη λογική όμως θα έπρεπε να είναι αναγκαστικά σωστη μια απάντηση από τις β ή δ μιας και είναι αντικρουόμενες μιας και είναι σωστό το ότι σε μια διακοπή μπορώ να κάνω αλλαγή αθλητή. Με δεδομένο λοιπόν το παραπάνω και το 8.1.1 σωστή είναι η δ.

Ελπίζω ο ΑΣΕΠ, για χάρη της αξιοπιστίας του και όχι μόνο να διορθώσει τα καταφανέστατα λάθη του σύντομα.
Θ. Μ. καθηγητής Φυσικής Αγωγής
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan