Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ –ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ –ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ-ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ – ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Μετά από την συνάντηση που είχε το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Χανίων με τους ωρομίσθιους του νομού και με εκπροσώπους του ΠΕΑΕ ( Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών) ,συζητώντας το ζήτημα της ωρομισθίας στο δημόσιο σχολείο,κατέληξαν στα εξής :

Οι ωρομίσθιοι βιώνουν ανασφάλεια ,ομηρία,μισή δουλειά,ολίγη ασφάλιση,περιπλάνηση σε πολλά σχολεία ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις. Δεν ξέρουν αν θα δουλεύουν τον επόμενο χρόνο,είναι όμηροι στην αναζήτηση τους για μόρια , η ωριαία αμοιβή τους είναι εξευτελιστική ,η έκδοση ασφαλιστικού βιβλιαρίου πολλές φορές αδύνατη,όπως και η παροχή του επιδόματος ανεργίας. Το έργο τους πολύ δύσκολο όταν αναγκάζονται πολλές φορές να τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για λίγες ώρες,αισθανόμενοι σαν ξένο σώμα στο σχολείο.

Πολιτική επιλογή
Το 20% με 25% των εκπαιδευτικών πανελλαδικά απασχολείται με καθεστώς ελαστικής εργασίας ( ωρομίσθιοι και αναπληρωτές ) με την ωρομισθία να αυξάνει συνεχώς και να επεκτείνεται ( ΠΔΣ, 2η ξένη γλώσσα). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο νομό Χανίων απασχολούνται 91 εκπαιδευτικοί στην πρωινή ωρομισθία και 297 για Π.Δ.Σ . Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σε ένα σχολείο αντί για τον διορισμό ενός αναπληρωτή προσλαμβάνονται δύο ωρομίσθιοι καλύπτοντας τις ανάγκες με τον πιο φτηνό τρόπο. Παράλληλα με προφανή πολιτική επιλογή ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, τείνει να γίνει διαγωνισμός αδιοριστίας, με απόρροια την αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η απόλυση τους γίνεται με το τέλος των εξετάσεων κατά περίπτωση ,χωρίς να λαμβάνεται έτσι υπόψη η γνώμη τους στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων στα τέλη Ιουνίου.

Εργασιακός μεσαίωνας
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά ,οι ωρομίσθιοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη (βεβαίωση αποδοχών έχουν πάρει!!!) και πολλοί είναι ανασφάλιστοι !!! Με τον νόμο Πετραλιά για την ασφαλιστική τους κάλυψη έχουμε αύξηση των προαπαιτούμενων ενσήμων από 50 σε 100. Η ωριαία αποζημίωση εξευτελιστική 7,7 € καθαρά την ώρα παρά την δέσμευση από τις κινητοποιήσεις του 2006 για 10€ καθαρά, οι σχολικές αργίες δεν πληρώνονται ,φτάνοντας έτσι το πολύ τα 300€ καθαρά το μήνα σαν αποζημίωση. Δαμόκλειος σπάθη, η απαγόρευση εργασίας τους σε φροντιστήρια και ωδεία.

Η διαδικασία πρόσληψης στην Π.Δ.Σ είναι αδιαφανής, ενισχύοντας έτσι τις πελατειακές σχέσεις με την διοίκηση. Επισημάνθηκε ότι η τακτική της διοίκησης στα Χανιά να προσλαμβάνονται φιλόλογοι στην Π.Δ.Σ ως 4 ώρες εβδομαδιαίως είναι αντισυνταγματική μιας και αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους νομούς της χώρας ,οπότε προσβάλλεται η αρχή της ισονομίας ,για την κατοχύρωση μορίων διορισμού και προσβάλλεται η προϋπηρεσίας τους . Επίσης καταγγέλλεται ότι το παραπάνω μέτρο δεν ισχύει για όλους τους τους φιλολόγους , τονίζοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την μη διαθεσιμότητά τους παρά με την μη ενημέρωσή τους!!

Απαιτούμε:

- Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο σχολείο με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο
και με βάση το έτος λήψης πτυχίου και την προϋπηρεσία.
- Άμεση μονιμοποίηση των αναπληρωτών συναδέλφων.
- Όχι στο test δεξιοτήτων και την προσωπική συνέντευξη.
- Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, της ωρομισθίας και της αναπλήρωσης.
Οι αναπληρωτές συνάδελφοι οφείλουν να καλύπτουν θέσεις έκτακτων αναγκών (π.χ.
εκπαιδευτικές άδειες, άδειες κύησης) και όχι θέσεις μονίμων.
- Όχι στο «σπάσιμο» των κενών και την αντικατάσταση των μόνιμων διορισμών από
προσλήψεις ωρομισθίων.
- Η Π.Δ.Σ. οφείλει να έχει ρόλο βοηθητικό, να ξεκινά από την αρχή της χρονιάς με
εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από ενιαίο πίνακα του ΥΠΕΠΘ και όχι μέσω
των διευθύνσεων εκπαίδευσης και των διευθυντών.
- Άρση της Υπουργικής Απόφασης για το «ασυμβίβαστο» των ωρομισθίων.
- Αύξηση των αποδοχών
- Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
- Να αρθεί άμεσα η ρύθμιση που ορίζει ότι αυξάνονται από 50 σε 100 τα ημερομίσθια
που απαιτούνται για να έχει ο εργαζόμενος υγειονομική περίθαλψη στο ΙΚΑ και αφήνει
χιλιάδες ωρομίσθιους συναδέλφους χωρίς περίθαλψη.


Σχετικά με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
- Πλήρη πρόσβαση των υποψηφίων εκπαιδευτικών στα γραπτά τους και αναγνώριση
του δικαιώματος της αναβαθμολόγησης.
- Δημοσίευση των οδηγιών διόρθωσης των γραπτών για όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
- Άμεση ανακοίνωση της ύλης και της ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού.
- Ύλη συγκεκριμένη μέσα από τα σχολικά βιβλία.


Όλοι οι ωρομίσθιοι στα σωματεία!!!
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan