Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Ε. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ

Την Πέμπτη 16-12-2010 έγινε συνάντηση εκπρόσωπων της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών με τον πρόεδρο της ΑΣΠΑΙΤΕ. Αίτημα συνάντησης είχαμε αποστείλει από τις αρχές Οκτώβρη με σκοπό να συζητήσουμε και να απαιτήσουμε: 1)το άνοιγμα νέων θέσεων επιμόρφωσης (φέτος άνοιξαν 780 για εκπαιδευτικούς με τυπικά προσόντα και 80 για εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία) για το σύνολο των εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων βάσει των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν στην εκπαίδευση 2) να καλυφθούν οι 35 κενές θέσεις από τις 80 που έχουν προκηρυχθεί για αναπληρωτές. Χρειάστηκε να ενοχλούμε διαρκώς την ΑΣΠΑΙΤΕ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, έστω και με καθυστέρηση δύο μηνών.

Ο πρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού μας περιέγραψε τις οικονομικές δυσκολίες και τις περικοπές στον προϋπολογισμό του ιδρύματος, υπερασπίστηκε τη γενναία αύξηση των θέσεων τη φετινή χρονιά (!!!;;;) μετά από περικοπές ακόμα και στη θέρμανση του κτηρίου! Όταν από πλευράς μας τέθηκε το ζήτημα του ουσιαστικού αποκλεισμού από την ΑΣΠΑΙΤΕ των συναδέλφων με προϋπηρεσία εξαιτίας των κριτηρίων επιλογής που τέθηκαν και των ελάχιστων θέσεων, με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να είναι φέτος άνεργοι , παραδέχτηκε ότι έχουμε δίκιο, αλλά, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, αμφισβήτησε αόριστα τη διαφάνεια της διαδικασίας απόκτησης της προϋπηρεσίας, αγνοώντας μάλλον εσκεμμένα ότι όλες οι προσλήψεις γίνονται με βάση τους πίνακες που το Υπουργείο Παιδείας συντάσσει κάθε χρονιά. Ως ένδειξη καλής θέλησης, πάντα με βάση τα δικά του κριτήρια, πρότεινε να ξεκινήσουν νέα τμήματα επιμόρφωσης μετά τα Χριστούγεννα, αλλά με την προϋπόθεση το συνολικό κόστος να το αναλάβουν οι επιμορφούμενοι, απαιτώντας δε και τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην διαδικασία επιλογής των εισακτέων. Προς το τέλος της συνάντησης αντιληφθήκαμε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι μία τυχαία ιδέα… δεδομένου ότι ο πρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ μας είπε ότι, κατά την εκτίμησή του, από του χρόνου το Υπουργείο δεν θα χρηματοδοτεί την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Η ΑΣΠΑΙΤΕ, αγνοώντας το σχετικό αίτημα της ΟΛΜΕ, είναι πλήρως εναρμονισμένη στη γραμμή του Υπουργείου Παιδείας… «Θέλεις να επιμορφωθείς; Πλήρωσε!», «Δουλεύεις ως ελαστικά εργαζόμενος στο δημόσιο σχολείο και θες να μονιμοποιηθείς; Πλήρωσε!». Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με φορείς που έχει υπό την εποπτεία του προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει φραγμούς στην πρόσληψη και μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο, στη λειτουργία του δημόσιο σχολείου. Η προνομιμοποίηση της λογικής των προσόντων, λογική που φαίνεται ξεκάθαρο και από τον τελευταίο αντιεκπαιδευτικό νόμου του Μαΐου, στις τεχνικές ειδικότητες έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου πέντε χρόνια, όταν για την απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια της ΑΣΠΑΙΤΕ, προκηρύσσοντας θέσεις που δεν αντιστοιχούσαν σε κανέναν ή θέσεις που μπορούσαν να καλύψουν μόνο όσοι είχαν μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ECDL κοκ και όχι 3,4,5 χρόνια προϋπηρεσίας στο δημόσιο σχολείο. Άλλωστε είναι πάγια τακτική του Υπουργείου το «διαίρει και βασίλευε». Εμείς δε θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Συνεχίζουμε να διατυπώνουμε την πάγια θέση μας για παιδαγωγική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών μετά τον διορισμό τους και πριν μπουν στην τάξη με έξοδα που θα καλύπτονται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και με εκπαιδευτική άδεια στους επιμορφούμενους συναδέλφους. Κι αν το Υπουργείο συνεχίζει να επιμένει στην παιδαγωγική επάρκεια βάσει ενός συγκεκριμένου τίτλου, οφείλει να ανοίξει θέσεις για όλους τους ενδιαφερόμενους σε δημόσιους φορείς, δωρεάν.

Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε την ΑΣΠΑΙΤΕ, τους πολιτικούς της προϊστάμενους στο Υπουργείο Παιδείας, κάθε «αρμόδιο» για τον οποίο η δική μας δουλειά και ζωή είναι ένας αριθμός σε ένα τεφτέρι στατιστικών.

 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan