Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΑΕ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
syllogosadioristwnekpaideytikwn.blogspot.com
adioristia@freemail.gr


Τον τελευταίο καιρό οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί είχαμε γίνει θεατές ενός θεάτρου παραλόγου. Το ΑΣΕΠ, το ΥΠΕΠΘ, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με δηλώσεις στον τύπο εκδήλωναν τη δυσαρέσκειά τους για την ύλη των φιλολόγων, λες και οι ευθύνες ήταν απρόσωπες και ουδέτερες, και ζητούσαν (από τους εαυτούς τους;;;) τη μείωση της ύλης. Πριν δύο βδομάδες η προτεινόμενη ύλη διέρρευσε και μας άφησε έκπληκτους τόσο το γεγονός ότι κανένας επίσημος φορέας δεν το διέψευσε και δεν ανέλαβε την ευθύνη όσο και το γεγονός ότι η ύλη ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του προηγούμενου διαγωνισμού και φυσικά, το ίδιο ασαφής. Ο κόσμος της αδιοριστίας δεν έμεινε άπραγος και η κινητοποίηση ήταν άμεση. Δελτία τύπου, συνάντηση με το ΥΠΕΠΘ, υπόμνημα προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ανάγκασαν τους υπεύθυνους φορείς να πάρουν πίσω το αίσχος που είχαν ετοιμάσει και να το διορθώσουν. Στις 3/6/08 η ύλη των φιλολόγων δημοσιεύτηκε και υπήρξε ενδεικτική μείωση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Παρόλα αυτά, δε θα πούμε και ευχαριστώ. Δε θα ευχαριστήσουμε όσους μας κοροϊδεύουν τόσα χρόνια και μέσα από τα γραφεία τους παίζουν με τις τύχες μας. Δε θα πούμε ευχαριστώ σε όλους εκείνους που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει να είσαι πτυχιούχος και άνεργος, τι σημαίνει κάθε λίγο και λιγάκι να αναιρείται η αξία του πτυχίου σου και να καλείσαι να αποδείξεις τα αυτονόητα, τι σημαίνει να είσαι επιτυχών αλλά όχι διοριστέος. Δε θα πούμε ευχαριστώ σε αυτούς που μας ονομάζουν ανίκανους να διδάξουμε και σε επίσημη ανακοίνωση της ύλης των Θεατρολόγων έγραψαν ότι «ο Γλάρος» και «ο Θείος Βάνιας» είναι του Ίψεν (!!!). Δε θα πούμε ευχαριστώ σε όλους εκείνους που αγνοούν τη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα, που οδηγούν το δημόσιο σχολείο στην παρακμή. Δε θα πούμε ευχαριστώ σε εκείνους που υπολογίζουν τις ζωές μας με μόρια και αριθμούς.
Η ύλη που δημοσιεύτηκε δε μας ικανοποιεί γιατί συνεχίζει να είναι παράλογα μεγάλη και ασαφής, ενώ ως μόνο στόχο έχει τη δικαιολόγηση από την πλευρά τους της αποτυχίας μας ως προσωπική μας ευθύνη, γιατί τάχα δεν έχουμε γνώσεις, δεν εμπεδώσαμε σωστά την παπαγαλία της. Παρόλα αυτά, η μείωση αυτή είναι ενδεικτική για ένα λόγο. Ο κόσμος της αδιοριστίας απέδειξε ότι μπορεί να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να πετυχαίνει νίκες, μικρές και μεγάλες. Μετά από δέκα χρόνια εμπαιγμού ξαναβγαίνουμε στο προσκήνιο και αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε άβουλοι, ανταγωνιστικοί και ανίκανοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Λίγους μήνες μετά την ανασύσταση της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών κερδίσαμε την εξαίρεσή μας από το test δεξιοτήτων, καταφέραμε να έχουμε πρόσβαση στα γραπτά μας και έστω και μεμονωμένα να πάρουμε αντίγραφα, να ανακοινωθεί έγκαιρα η ύλη του επικείμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, να μειωθεί η ύλη των φιλολόγων, να δοθεί παράταση στις αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων, να διορθωθεί ο παραλογισμός του ΥΠΕΠΘ να απαγορεύει σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν σε φροντιστήρια να διεκδικούν θέση στο δημόσιο σχολείο. Ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και ανηφορικός, αλλά θα τον περπατήσουμε όλοι μαζί.
Τονίζουμε δε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε δυναμικά, διεκδικώντας μόνιμους μαζικούς διορισμούς με μόνη προϋπόθεση το έτος λήψης πτυχίου. Όσο για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα συνεχίσουμε να ζητάμε μείωση της ύλης και ύλη μέσα από τα σχολικά βιβλία, αναγνώριση του δικαιώματός μας για αναβαθμολόγηση γραπτών, καμία διάσπαση των ΠΕ. Πλέον ένα πράγμα είναι σίγουρο…θα μας βρουν μπροστά τους!
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan