Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΑΕ ΠΡΟΣ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Τ.Θ. 3785, Τ.Κ. 10210
adioristia@freemail.gr,
τηλ. επικοινωνίας: 6994027752

Αθήνα, 13/02/09
Α.Π.: 30
Προς :
• τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, κ. Βέη
• την επιτροπή επιλογής θεμάτων των εξετάσεων για την προκήρυξη 2π
Κοινοποίηση:
• Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Θέμα: Ορθές απαντήσεις στα θέματα της ιστορίας της ΠΕ02
Μετά την επανάληψη της ανακοίνωσης των ορθών απαντήσεων στις 10/02/09 διαπιστώθηκαν στις παρακάτω ερωτήσεις ιστορίας τα εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ 65: Με ποια συνθήκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;
Α. Με τη Συνθήκη του Λονδίνου
Β. Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου
Γ. Με τη Συνθήκη του Νεϊγύ
Δ. Με τη Συνθήκη των Σεβρών
Στην ερώτηση αυτή ως σωστή απάντηση ανακοινώθηκε η δ. Με τη Συνθήκη των Σεβρών.
Πράγματι με τη Συνθήκη των Σεβρών τα νησιά του Αν. Αιγαίου δόθηκαν στην Ελλάδα (Ιστορία Ελληνικού Έθνους, βιβλίο Ιστορίας γενικής παιδείας ΄Γ Λυκείου, βιβλίο Ιστορίας ΄Γ Γυμνασίου σελ 97 κ.ο.κ.)
Όμως, σύμφωνα με την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους στη σελ. 354 του τόμου ΙΔ μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου «η τύχη του ανατολικού αρχιπελάγους δεν είχε καθοριστεί…» και στη σελ. 355 τα νησιά αυτά φαίνεται να καταχωρούνται στην Ελλάδα εξαιτίας της Διακοίνωσης που υπογράφηκε από τις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις στις 13 Φεβρουαρίου 1914, κάτι το οποίο αναφέρεται και στη σελ. 48 του σχολικού βιβλίου Ιστορία γενικής παιδείας της ΄Γ Λυκείου. Στο δε βιβλίο της Ιστορίας της ΄Γ Γυμνασίου , Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, στη σελ. 87 αναφέρεται ότι «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τερματίστηκαν με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913). Με αυτή, η Ελλάδα εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, τη νότια Ήπειρο, τα σημαντικά νησιά στο Β. και Α. Αιγαίο (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και την Κρήτη. Τα εδάφη αυτά ονομάστηκαν Νέες Χώρες (Παλιά Ελλάδα: η ελληνική επικράτεια πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους)». Αντίστοιχα μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από το βιβλίο «Ελλάς η σύγχρονη συνέχεια», των Κολιόπουλο - Βερέμη, σελ. 328-330, 359-360, όπως επίσης και στο βιβλίο του Κ. Σβολόπουλο "H ελληνική εξωτερική πολιτική, 1900-1945", Aθήνα 1992). Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη βιβλιογραφία για την ύλη του διαγωνισμού, παρόλο που αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ζητούμε άμεση διευκρίνιση για τον τρόπο που επιλέξατε ως σωστή απάντηση την επιλογή δ.
ΕΡΩΤΗΣΗ 70: Η ελληνική προσφυγή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό έγινε από την κυβέρνηση :
Α. του Σοφοκλή Βενιζέλου
Β. του Αλέξανδρου Παπάγου
Γ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Δ. του Ανδρέα Παπανδρέου
Στην ερώτηση αυτή ως σωστή απάντηση ανακοινώθηκε η β. του Αλέξανδρου Παπάγου.
Ελληνικές προσφυγές στον Ο.Η.Ε. για την Κύπρο έχουν γίνει πολλές. Δεδομένου ότι στην ερώτηση δε διευκρινίστηκε ποια προσφυγή εννοείτε δώσατε ως σωστή την απάντηση β. του Αλέξανδρου Παπάγου μάλλον με βάση την προσφυγή το Σεπτέμβριο του 1954. Παρόλα αυτά προσφυγές έγιναν και το 1956, 1957, 1958 από τις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή. Σας παραπέμπουμε στο σχολικό βιβλίο «Θέματα Ιστορίας, Β' ενιαίου Λυκείου, ΟΕΔΒ, Αθήνα, 2006», σελ. 142
«Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε, το Σεπτέμβριο του 1954, σε προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζητώντας την αυτοδιάθεση της Κύπρου. Έτσι το Κυπριακό μεταβλήθηκε σε διεθνές ζήτημα. Η αποτυχία της ελληνικής προσφυγής απογοήτευσε τους Κύπριους ως προς την αποτελεσματικότητα των ειρηνικών διεκδικήσεων και τους προσανατόλισε προς τη λογική του ένοπλου αγώνα"
και στο ίδιο βιβλίο στη σελ. 145
"Η διχοτόμηση παρέμεινε έκτοτε ο στόχος της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό και εμφανίστηκε να υιοθετείται και από την επίσημη βρετανική πολιτική με το σχέδιο Μακμίλλαν το 1958. Αλλεπάλληλες προσφυγές της ελληνικής κυβερνήσεως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αίτημα την αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης στον κυπριακό λαό, κατά τα έτη 1956, 1957 και 1958 κατέληγαν σε γενικόλογες αποφάσεις χωρίς πρακτικά αποτελέσματα" .
Ως εκ τούτου από τις προτεινόμενες απαντήσεις και βάσει της ερώτησης οι σωστές απαντήσεις μπορεί να είναι δύο, η β και η γ.
Απαιτούμε άμεσα διευκρινήσεις για τον τρόπο διόρθωσης των γραπτών των υποψηφίων και ελπίζουμε την άμεση διόρθωση των οποιωνδήποτε λαθών έχουν γίνει από την πλευρά σας.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan