Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Δελτίο Τύπου για την κινητοποίηση στις 30/11 στο Υπουγείο Παιδείας και τη συνάντηση με τον Υφυπ. κ.Πανάρετο

Το Υπουργείο επιμένει στα αντιεκπαιδευτικά του σχέδια και
επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα
Με αποφασιστικούς πανεκπαιδευτικούς αγώνες να ανατρέψουμε τα σχεδία του
Την Δευτέρα 30/11, πραγματοποιήθηκε μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ, δεκάδων διδασκαλικών συλλόγων και ΕΛΜΕ που βρίσκονται σε συντονισμό, το Συντονιστικό Ωρομισθίων, την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, επιτροπές ωρομισθίων και αναπληρωτών, την ΠΕΑ, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών. Η μεγάλη κινητοποίηση με τη μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών - αναπληρωτών – ωρομισθίων και μόνιμων - ήταν το πρώτο μήνυμα αντίστασης στα νέα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας ενάντια στους νέους, ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, στην κατάργηση της προϋπηρεσίας και της αξίας των πτυχίων, στην χειροτέρευση του τρόπου πρόσληψης και αξιολόγησης μετά, στην περικοπή θέσεων εκπαιδευτικών, για τη δημόσια εκπαίδευση ενάντια στην προώθηση του σχολείου της αγοράς.

Μαζική αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Πανάρετο.
Από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση εκφράστηκε η αντίθεση στις εξαγγελίες Διαμαντοπούλου και απαιτήθηκε η απόσυρση του κειμένου διαβούλευσης ως μη αποδεκτή βάση συζήτησης. Απαιτήθηκε ακόμα η κατάργηση της ωρομισθίας και μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς και ο διορισμός όλων των ελαστικά εργαζομένων (αναπληρωτών και ωρομίσθιων) που είναι στους πίνακες, (με έστω και μία σύμβαση).
Ο υφυπουργός επέμεινε προκλητικά σε αοριστολογίες και γενικές διακηρύξεις χωρίς να παίρνει σαφή θέση σε κανένα από τα ζητήματα που του τέθηκαν. Δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να πει τίποτα περισσότερο από ότι έχει πει ως τώρα η Υπουργός, παρέπεμπε στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης προκειμένου το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του.
Δε δεσμεύτηκε για τίποτα απολύτως και δεν απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με το τι αλλάζει στους διορισμούς με «τον προσδιορισμό του χρόνου και του τόπου διορισμού», αν θα είναι αρκετή μία επιτυχία στον ΑΣΕΠ ή θα χρειάζεται επιτυχία σε κάθε ΑΣΕΠ, τι σημαίνει μεταβατική περίοδος για τους συναδέλφους που τώρα βρίσκονται στους πίνακες, αν θα επιμείνουν στην ενεργοποίηση του «δόκιμου» εκπαιδευτικού με αξιολόγηση και αμφισβήτηση της μονιμότητας, αν σχεδιάζουν την κατάργηση της ωρομισθίας όταν αυξάνουν τα κονδύλια για ωρομίσθιους στον προϋπολογισμό, ούτε ακόμα για την αύξηση των μόνιμων διορισμών, τη μείωση των μαθητών ανά τάξη και τη λειτουργία αντισταθμιστικών προγραμμάτων.
Ήταν χαρακτηριστική και αποκαλυπτική των προθέσεων του Υπουργείου η στάση του όταν επέμεινε ότι δεν μπορεί κάποιος να θεωρείται εκπαιδευτικός μόνο με το πτυχίο!!! και με φανερή ειρωνεία απαξίωσε τα πτυχία όλων των εκπαιδευτικών. Όταν, κάτω από την πίεση εκπροσώπων, ο σύμβουλος κ. Τσαγκρής μίλησε για το ενδεχόμενο μία επιτυχία στον ΑΣΕΠ να είναι αρκετή, ο υφυπουργός αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει παραπέμποντας στα νεφελώδη περί συμπερασμάτων από τη διαβούλευση…
Ενώ στην ουσία παραδέχτηκε ότι η λειτουργία, 12 χρόνια τώρα, του ΑΣΕΠ κάθε άλλο παρά βελτίωσε την ποιότητα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, δεν απάντησε στο γιατί το Υπουργείο τον υποδεικνύει ως μόνο δρόμο για το διορισμό και δε μπήκε σε καμιά συζήτηση για την κατάργησή του.
Επέμεινε ότι υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται ο θεσμός του ωρομίσθιου.
Στην απαίτηση να παρθούν πίσω οι εξαγγελίες αφού όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης είναι αντίθετοι, ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχουν και άλλοι εκτός των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη συζήτηση αλλά παρά τις επίμονες ερωτήσεις αρνήθηκε να κατονομάσει έστω και ένα φορέα που έχει τοποθετηθεί υπέρ των εξαγγελιών αυτών, μέχρι τώρα.
Ο υφυπουργός αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση ακόμα και στο πότε θα καλυφθούν όλα τα κενά, στο αν θα αλλάξει τη διαδικασία πληρωμής των ωρομισθίων ώστε να πληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις αλλά ακόμα και στο πότε θα πληρωθούν οι περσινοί ωρομίσθιοι της ΠΔΣ, οι φετινοί ωρομίσθιοι αλλά ακόμα και οι αναπληρωτές από την Δ΄ φάση (29/9/09) και μετά, που παραμένουν απλήρωτοι!!!
Το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στις αρχικές του δηλώσεις και δεν ξεκαθαρίζει ούτε διευκρινίζει τίποτα για να μην πυροδοτήσει το κλίμα και να κερδίσει χρόνο για την προετοιμασία του νομοσχεδίου επιδιώκοντας, εν κρυπτώ από τους εκπαιδευτικούς, να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Είναι φανερό λοιπόν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο και πρέπει όλο το εκπαιδευτικό κίνημα να εντείνει τους αγώνες, με καλύτερο συντονισμό και αποφασιστικότητα για την Ανατροπή των σχεδίων του Υπ. Παιδείας.
Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη αυτή μέσα από τους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, μέσα στις ΓΣ και με το Συντονιστικό Ωρομισθίων και την ΠΕΑΕ.
ΥΓ : Μετά το τέλος της συνάντησης και ενώ ζητήθηκε από το Συντονιστικό Ωρομισθίων και την ΠΕΑΕ νέα συνάντηση, δε δόθηκε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ,

Συντονιστικό Ωρομισθίων,
Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan