Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 10/1/2010, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή συνέλευση του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για τη νέα χρονιά. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι μόνιμων συναδέλφων από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, οι οποίοι μετέφεραν την εικόνα που διαμορφώνεται στο χώρο του εκπαιδευτικού κινήματος με βάση τις εξαγγελίες της υπουργού παιδείας και το σχέδιο που κατατέθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από πλευράς της, καθώς και δεκάδες ωρομίσθιοι, αναπληρωτές, αδιόριστοι καθηγητές. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα εξής:
• Στην απόλυση των ωρομίσθιων συναδέλφων στην Καρδίτσα. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καρδίτσας απολύει ωρομίσθιους συναδέλφους με το αιτιολογία της επιστροφής των συνάδελφων των οποίων κάλυπταν τα κενά . Πέραν του ότι οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι έμαθαν για την απόλυσή τους λίγο πριν μπουν στην τάξη για μάθημα, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί νωρίτερα από τη διεύθυνση, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός της απόλυσης καθαυτής. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το σύνολο των ωρομίσθιων - αναπληρωτών συναδέλφων και συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο, πολύ περισσότερο στο βαθμό που δεν υπήρξε ούτε καν ανακοίνωση της απόλυσης από την διεύθυνση προς τους απολυόμενους συναδέλφους.
• Στο επερχόμενο νομοσχέδιο από πλευράς υπουργείου. Το σύνολο των συναδέλφων κατέκρινε τις επερχόμενες ρυθμίσεις που σχετίζονται με την απαξίωση της προϋπηρεσίας, την ακύρωση επί της ουσίας πολυετών κόπων από την πλευρά των ωρομίσθιων και αναπληρωτών, καθώς και τη μείωση των μόνιμων διορισμών, ενώ κατέκρινε την ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση του πτυχίου μέσα από την πολλαπλή εισαγωγή διαγωνισμών που ακυρώνουν το δικαίωμα στην εργασία με βάση την απόκτησή του και μεταθέτουν διαρκώς την πολυπόθητη μόνιμη και σταθερή εργασία στην εκπαίδευση. Παράλληλα, η προκλητική επιλογή – πρωτόγνωρη για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα – να ανατεθεί η σύνταξη του σχεδίου νόμου σε ιδιώτη έναντι αμοιβής 96.000 ευρώ, αναδεικνύει τις προτεραιότητες της υπουργού, αναιρεί την υποτιθέμενη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μεταφέρει την ευθύνη της σύνταξης ενός νομοσχεδίου που αφορά το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ομάδες και εταιρείες τεχνοκρατών αμφιβόλου ευαισθησίας και γνώσης για τα τεκταινόμενα στο δημόσιο σχολείο.
• Στο πάγιο αίτημά μας για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Είναι απαράδεκτο, ειδικά μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της υπουργού, να υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμα για το προηγούμενο διδακτικό έτος! Δε μας συγκινούν οι «εκκλήσεις» τις υπουργού προς τις νομαρχίες για γρήγορη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομισθίων. Μοναδική ευθύνη για τις αργοπορίες στις πληρωμές φέρει το Υπουργείο Παιδείας.
• Στο ζήτημα της ασφάλισης και του επιδόματος ανεργίας. Αποτελεί παραλογισμό συνάδελφος που εργάζεται σαν ωρομίσθιος εκπαιδευτικός μισό χρόνο, χωρίς δική του μάλιστα ευθύνη για αυτήν την καθυστέρηση, αλλά με ευθύνη του υπουργείου, να στερείται ασφάλισης και επιδόματος το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δυο διαδοχικών διδακτικών ετών.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Διοργάνωση μιας πανελλαδικής κινητοποίησης ωρομισθίων – αναπληρωτών - αδιόριστων, το Σάββατο, 23/1/2010, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Διδασκαλικούς Συλλόγους, ΕΛΜΕ). Η κινητοποίηση να αποτελέσει το πρώτο μήνυμα της νέας χρονιάς για την υπουργό και τις αλλαγές που θέλει να επιβάλει! Στην κινητοποίηση αυτή καλούν και στηρίζουν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ. Καλούμε και άλλους συλλόγους, σωματεία/συντονιστικά ελαστικά εργαζομένων/συμβασιούχων/stage, φοιτητικούς συλλόγους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση αυτή.
2. Διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας τις αμέσως επόμενες μέρες σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς. Έκδοση ειδικού δελτίου τύπου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις!
3. Συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από τους εκπαιδευτικούς φορείς και τις ομοσπονδίες. (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ)
4. Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.
5. Εξορμήσεις σε σχολεία, ενημέρωση όλων των συναδέλφων για το ζήτημα της ελαστικής εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης και του νέου νομοσχεδίου!
6. Μαζική συμμετοχή και παρέμβαση στις συνελεύσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων και των ΕΛΜΕ.

Συνάδελφοι,
Να εγγραφούμε μαζικά στους Συλλόγους και στις ΕΛΜΕ
…κερδίζουμε αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε,
τίποτα δε χαρίζεται από κανένα…

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
e-mail: adioristia@freemail.gr
Τηλ. Επικοινωνίας 6994027752
ΤΘ 3785 ΤΚ10210

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
www.oromisthioi.gr
Τηλ. Επικοινωνίας 6970139038
e-mail: sintonistiko@gmail.com
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan