Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Με αφορμή τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και την άφιξη της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου προσερχόμαστε ως εκπρόσωποι του συλλόγου αδιόριστων εκπαιδευτικών Ν. Χανίων για να επιδώσουμε ένα υπόμνημα με τα πάγια αιτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων. Είμαστε δύσπιστοι απέναντι στο κάλεσμα της Υπουργού και στις προθέσεις της γιατί μέχρι σήμερα υπήρχε εκ μέρους της απαξίωση του Συλλόγου μας και κατηγορηματική άρνηση να αποδεχτεί τον όρο Αδιόριστοι.
Παράλληλα σε κάθε δημόσια συνάντηση παρά το γεγονός ότι μοναδική μας μέριμνα ήταν η προβολή των αιτημάτων μας και ο δημόσιος διάλογος μαζί της ήρθαμε αντιμέτωποι με μπράβους και μάτ. Είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί για τη σκοπιμότητα του σημερινού καλέσματος γι’αυτό και δε θα παραστούμε σε ένα διάλογο κεκλισμένων των θυρών που μόνο με επικοινωνιακούς όρους μπορεί να νοηθεί την ίδια στιγμή που έχει ήδη ψηφίσει το νόμο για το «νέο» σχολείο. Ένα νέο σχολείο που θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στο μεγάλο στοίχημα της Υπουργού να λειτουργήσει στη νέα σχολική χρονιά με λιγότερους καθηγητές! Αποτέλεσμα; Χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οδηγούνται στην απόλυση, χωρίς καν προοπτική επαναπρόσληψής τους.
Δεδομένης της μείωσης των διορισμών, της συγχώνευσης σχολείων, του υπολογισμού των τμημάτων με 30μαθητές ανά τάξη το σύνολο των αδιόριστων εκπαιδευτικών ζει για άλλη μια φορά στην εργασιακή ανασφάλεια. Επιπλέον, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί εργάζονται απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες. Κατά μέσο όρο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν πληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβρη και στην Πρωτοβάθμια μέχρι τον Γενάρη. Οι δε διευθύνσεις έχουν αρχίσει να δίνουν τις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, ενώ τη Δευτέρα, 14/6, το νομικό συμβούλιο του Κράτους αποφασίζει για την τύχη των μορίων της προϋπηρεσίας τις ημέρες των απεργιών.
Συνολικότερα, ο νέος νόμος για την εκπαίδευση υποβαθμίζει με πρωτοφανή τρόπο την αξία των πτυχίων μας, την δουλειά που έχουμε προσφέρει ήδη μέσα στα σχολεία κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και εισάγει τη λογική των προσόντων (ECDL, ξένες γλώσσες, μεταπτυχιακά - διδακτορικά) ορίζοντας πλέον την έννοια του εκπαιδευτικού ως ενός εργαζόμενου που διαρκώς τρέχει με δικό του κόστος σε κόπο και χρήμα να συλλέξει χαρτιά για να αποδείξει το αυτονόητο… Ο δε ορισμός της παιδαγωγικής επάρκειας μέσω του Π.Π.Δ.Ε. υποτιμά την ίδια την παιδαγωγική και τίθεται ως φραγμός στο δικαίωμα του κάθε εκπαιδευτικού να διεκδικήσει τον διορισμό του. Άλλωστε και η μέχρι στιγμής λειτουργία της ΑΣΠΑΙΤΕ για τις τεχνικές ειδικότητες έχει αποδείξει ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί καταδικάζονται στη χρόνια ελαστική εργασία ή και ανεργία εξαιτίας των πενιχρών θέσεων που προκηρύσσονται κάθε χρονιά. Επιπρόσθετα, όλο το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων κάνει ξεκάθαρο πως αυτή θα λειτουργήσει με τιμωρητικό χαρακτήρα.
Το τελευταίο διάστημα δε παρουσιάστηκε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας σχέδιο για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος σε 800 ολοήμερα σχολεία. Το πρόγραμμα αυτό μόνο αντιπαιδαγωγικό μπορεί να χαρακτηριστεί όταν το ωράριο των παιδιών σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία επιμηκύνεται, τα γνωστικά αντικείμενα που εισάγονται δεν ανταποκρίνονται στη μαθησιακή ωριμότητα των μαθητών του δημοτικού, ενώ ούτε καν διευκρινίζεται ο τρόπος χρηματοδότησης τους.
Διεκδικούμε:

Μόνιμους Μαζικούς Διορισμούς στο δημόσιο σχολείο. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονταν με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σχολείο και καλύπτον εδώ και χρόνια πάγιες ανάγκες για μόνιμο προσωπικό στο δημόσιο σχολείο.
Άμεση κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Πλήρη ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε όλους.
Καμία εφαρμογή της αξιολόγησης και του νέου προγράμματος για τα ολοήμερα σχολεία, δεδομένης και της συνολικής αντίδρασης του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Όχι στο ΠΠΔΕ. Ζητούμε επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών από δημόσιο φορέα μετά τον διορισμό και σε καμία περίπτωση ως φραγμό για τη διεκδίκηση αυτού και τη μονιμοποίηση του εκπαιδευτικού.

Καλούμε λοιπόν την κα Υπουργό Παιδείας σε ένα ουσιαστικό διάλογο στη βάση των αιτημάτων μας με τους εκπροσώπους της Π.Ε.Α.Ε. στην Αθήνα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ
Η Γραμματέας
Μαρία Κρέτση
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan