Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Δεν έχουν στον ήλιο μοίρα!

«Ποιος έχει το δικαίωμα να στερεί τον ήλιο από αυτά τα παιδιά;». Στο αγωνιώδες ερώτημα καθηγήτριας του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου συμπυκνώνεται η αγανάκτηση γονέων, μαθητών και καθηγητών για την όπως όπως μετατροπή του υπογείου σε αίθουσες διδασκαλίας. Κάτω από παραθυράκια - φεγγίτες, που αφήνουν ελάχιστο φυσικό φως να περνά στις αίθουσες, και δίπλα σε σωλήνες της αποχέτευσης περίπου 150 μαθητές παρακολουθούν εναλλάξ μαθήματα στο υπόγειο του νεόδμητου, κατά τα άλλα, διδακτηρίου. O αντιδήμαρχος Παιδείας του Ευόσμου κάνει λόγο για «λύσεις απελπισίας», ενώ κάλεσε τον υφυπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, να έρθει στη δυτική Θεσσαλονίκη «για να δει τα χάλια των σχολείων».

«Κάνουμε το σταυρό μας»

Βλέποντας κανείς το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ερωτοκρίτου, ενδέχεται να εντυπωσιαστεί, διότι το κτίριο είναι καινούργιο. Δεν μπορεί να φανταστεί όμως ότι πίσω από τα μικρά παραθυράκια, που σχεδόν εφάπτονται στη γη, κρύβονται δεκάδες παιδικές ψυχές. Παρακολουθούν μαθήματα στο υπόγειο, όπου οι ηλεκτρικές λάμπες ανάβουν από τις 8 το πρωί. Το φυσικό φως είναι ελάχιστο, καθώς δεν προοριζόταν, σε καμία περίπτωση, για να χρησιμοποιηθεί για διδασκαλία.

«Oι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Δεν υπάρχει εξαερισμός. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού δεν υπάρχει έξοδος (εκτός από τις σκάλες που οδηγούν στο ισόγειο). Κάνουμε το σταυρό μας πριν μπούμε για μάθημα», αναφέρει η υποδιευθύντρια του σχολείου, Βαΐτσα Μωυσιάδου.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι διαμαρτυρίες της σχολικής κοινότητας για την κακή ποιότητα του μωσαϊκού στο υπόγειο, που έχει ως αποτέλεσμα να αιωρείται σκόνη. «Oρισμένα παιδιά έχουν και αλλεργίες. Χρειάζεται οπωσδήποτε σύστημα εξαερισμού», λέει ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, Δημήτρης Κοσαξής, ενώ ο αντιπρόεδρος του 15μελούς, Γιώργος Κερεμίδης, προσθέτει τη δική του μαρτυρία για τη σκόνη: «Μερικές φορές, μετά τη γυμναστική, όταν έμπαινα στην αίθουσα του υπογείου ανέπνεα με δυσκολία».

Αίθουσες με... γυψοσανίδες

Το διδακτήριο παραδόθηκε το Νοέμβριο του 2006 για να στεγάσει 300-350 μαθητές και σήμερα στοιβάζονται 457, εκ των οποίων 100 είναι αλλοδαποί και παλιννοστήσαντες λόγω της εκρηκτικής οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

«Από τις αρχές του τρέχοντος σχολικού έτους χωρίστηκαν με γυψοσανίδες οι αίθουσες διδασκαλίας από το δήμο. Επρόκειτο να ξεκινήσουν κάποιες εργασίες για να βελτιωθεί η κατάσταση το Σεπτέμβριο ή τα Χριστούγεννα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα», δηλώνει στον «Α» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Θρασύβουλος Τσαρές.

Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση και ο διευθυντής του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου, Αναστάσιος Τοκμακίδης, ο οποίος τονίζει ότι τα προβλήματα συσσωρεύονται. «Θέλουμε να βοηθήσουμε το δήμο, αλλά πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Είμαστε εγκαταλειμμένοι από όλους. Ακόμη και για τα διοικητικά θέματα έχουμε δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές», συμπληρώνει.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται μόνο στην έλλειψη φυσικού φωτισμού, στην αιωρούμενη σκόνη και στις εξόδους διαφυγής. Στις αίθουσες του υπογείου είναι εμφανείς και οι σωλήνες της αποχέτευσης. Oταν χρησιμοποιεί κάποιος τις τουαλέτες του ισογείου και το καζανάκι δημιουργείται θόρυβος στις υπόγειες αίθουσες, εν ώρα μαθήματος, από τη ροή του νερού μέσα στις σωληνώσεις.

Παράλληλα, ένα μέρος του εξοπλισμού έχει καλυφθεί από τους γονείς, οι οποίοι έβαλαν το... χέρι στην τσέπη. «Εχουν προμηθεύσει το σχολείο μας με έναν Η/Υ, χάρτες, προτζέκτορα, ηχεία και εξοπλισμό για τα εργαστήρια», εξηγεί η υποδιευθύντρια Αριάδνη Κάτζικα, υπενθυμίζοντας ότι τα νέα σχολικά βιβλία συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό.

Στη μικρή αίθουσα των καθηγητών καθημερινά προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους οι 57 διδάσκοντες. «Περιμένουμε να σηκωθεί κάποιος για να καθίσουμε», σημειώνει καθηγήτρια του Διαπολιτισμικού.
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan