Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 19 ΜΑΡΤΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες αντεργατκές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων. Η κυβέρνηση σχεδίασε ένα νομοσχέδιο, το οποίο σε συνδυασμό με νόμους των προηγούμενων χρόνων (ν. Σιούφα – Ρέππα) ισοπεδώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα κάθε εργαζόμενου.
Η ενοποίηση των ταμείων, οι μείωση των επικουρικών συντάξεων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αποτελούν τη φιλοσοφία του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, για μας τους εκπαιδευτικούς αυτό σημαίνει::
 Μείωση της σύνταξης κατά 16 %!
 Για κάθε έτος πρόωρης εξόδου στη σύνταξη, η σύνταξη θα μειώνεται κατά 6 % έναντι 4,5 % που προβλέπει ο νόμος Ρέππα.
 Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα αυτοί που σήμερα είναι ηλικιακά στη κατηγορία 35 - 55 χρονών αλλά και νεότεροι, λόγω του ότι είχαν πολλά χρόνια αδιοριστίας και υποαπασχόλησης (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι ) δύσκολα στο 65έτος της ηλικίας τους θα έχουν τα 35 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη. Οι συνάδελφοι αυτοί θα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους χωρίς και σ’ αυτή την περίπτωση, να μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη! Η αύξηση, επίσης, της ποινής, που μεταφράζεται σε μείωση από 4,5 % σε 6 % για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης, θα λειτουργεί απαγορευτικά για όσους θα θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας.
 Η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικο παιδί από το 50ο στο 55ο έτος καταργεί το δικαίωμα αυτό, έστω και αυτής της περιορισμένης σύνταξης για τις περισσότερες γυναίκες που είναι σε αυτή τη κατηγορία. Τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα για τις γυναίκες που θα διατηρήσουν το δικαίωμα, καθώς αυτό ακυρώνεται στην πράξη από την ποινή της μείωσης κατά 6% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.
 Με όλα τα παραπάνω προωθεί νομοθετικά η κυβέρνηση την προαιρετική παραμονή στην εργασία μέχρι και 3 χρόνια με «μπόνους» 3,3% στη σύνταξη για κάθε χρόνο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι εάν το τελικό ποσό της σύνταξης είναι από 40% έως 50% μειωμένο σε σχέση με το σημερινό, το προαιρετικό θα καταστεί καταναγκαστικό.
 Αυξάνεται το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση για όσους συμπληρώνουν τα 35 χρόνια εργασίας, από το 58ο έτος στο 60ο.
 Προβλέπεται ότι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πρέπει να συμπληρώνονται τόσο τα απαραίτητα για τη συνταξιοδότηση έτη εργασίας, όσο και η ηλικία του εργαζόμενου.
 Αυξάνονται από 50 σε 100 τα ημερομίσθια που απαιτούνται για να έχει ο εργαζόμενος υγειονομική περίθαλψη στο ΙΚΑ. Άμεση συνέπεια αυτού, εκτός των άλλων, θα είναι να μένουν χωρίς περίθαλψη οι ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τα «ελλειμματικά» ταμεία, τα οποία όλες οι κυβερνήσεις από τη δεκαετία του ’50 και μετά έχουν κατακλέψει. Χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την «εξυγίανση» των ταμείων για καλύτερη ασφάλιση των νέων, εκείνων δηλαδή που καταδικάζει στην ανεργία ή την ημιαπσχόληση.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το ασφαλιστικό (12-12-07 και 13-2-08) έδειξαν το δρόμο.
Έδειξαν πως μόνο οι αγώνες μπορούν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Απόσυρση του νομοσχεδίου και ακύρωση των νέων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.
 Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης
 Μόνιμους μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο σχολείο με πλήρη ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Όχι στο test δεξιοτήτων, το φάκελο προσόντων και την προσωπική συνέντευξη
 Ενιαίο υποχρεωτικό δεκατετράχρονο σχολείο (περιλαμβάνεται και η διετής προσχολική εκπαίδευση)
 Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.
 Αύξηση των βασικών μισθών και του ωρομισθίου.

Ενωτικά, μαζικά, αποφασιστικά συνεχίζουμε τον αγώνα.

Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 19 Μάρτη και στην πορεία με προσυγκέντρωση 11.00π.μ. στο Μουσείο.
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan