Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Π.Δ.Σ.

Η Υπουργική απόφαση για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη αποτελεί κόλαφο για τις ήδη άθλιες συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών σε αυτή.
Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη παρουσιάζεται ως δυνατότητα στους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ενισχύσουν τον μισθό τους ή να συμπληρώσουν ωράριο. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι χαμηλοί δεν προβαίνει σε αύξηση αυτών παρά σε αύξηση των ωρών εργασίας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να αυξηθεί η ωριαία αντιμισθία για τους ωρομισθίους, μειώνεται και η αμοιβή μονίμων και αναπληρωτών, αφού μέχρι τώρα αμείβονταν με 19,08 μεικτά την ώρα, ενώ στη φετινή προκήρυξη αναφέρεται ότι οι ώρες διδασκαλίας στην Π.Δ.Σ. θεωρούνται υπερωρίες.
Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται η Π.Δ.Σ. για μια σειρά εκπαιδευτικούς αδιόριστους ως «ευκαιρία» για δουλειά μέσω της ωρομίσθιας απασχόλησης τους σε αυτή. Με ελάχιστα χρήματα και το καρότο του μορίου της προϋπηρεσίας καθηλώνονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης. Για άλλη μια φορά αποφεύγει το ΥΠΕΠΘ να ορίσει συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών και κατάταξής τους στους πίνακες, ενώ με την άρνησή του να γίνονται οι προσλήψεις μέσω του ενιαίου πίνακα και την ανάθεση της ευθύνης στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι προσλήψεις στην ΠΔΣ είναι διάτρητες και πελατειακού χαρακτήρα.
Η καινοτομία της υπουργικής απόφασης να απαγορεύσει σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε φροντιστήρια να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι απαράδεκτη και φαιδρή. Εκτός κι αν το ΥΠΕΠΘ θεωρεί ότι είναι δυνατό να ζήσει ένας άνθρωπος με τις απειροελάχιστες απολαβές της εβδομαδιαίας 10ωρης ωρομίσθιας απασχόλησης, που μάλιστα κανείς δεν ξέρει πότε θα πάρει, ενώ σύμφωνα και με το νέο ασφαλιστικό νόμο ο ωρομίσθιος εκπαιδευτικός κινδυνεύει να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίδομα ανεργίας μετά την απόλυσή του.
Μετά την απαράδεκτη και αναίτια μείωση των μόνιμων διορισμών για το επόμενα δύο χρόνια, το ΥΠΕΠΘ φαίνεται ότι ανακαλύπτει και νέους τρόπους εργασιακής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών και παράλυσης του δημόσιου σχολείου.
Ζητάμε:
 την άμεση άρση της απαγόρευσης συμμετοχής στην ΠΔΣ των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα φροντιστήρια.
 την επιλογή των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα της ΠΔΣ από τον ενιαίο πίνακα
 την αύξηση των οικονομικών απολαβών και την πλήρη ασφάλιση των εκπαιδευτικών
 την άμεση αναβάθμιση του προγράμματος της ΠΔΣ με πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και κατάργηση της ωρομίσθιας απασχόλησης στο δημόσιο σχολείο, έναρξη εφαρμογής του προγράμματος από την αρχή του σχολικού έτους και σοβαρή χρηματοδότησή του, ώστε να αποτελέσει η ΠΔΣ πραγματικά πρόγραμμα στήριξης των μαθητών και όχι parking εκπαιδευτικών.

Π.Ε.Α.Ε.: Τ.Θ.3785, Τ.Κ. 10210,
adioristia@freemail.gr, syllogosadioristwnekpaideytikwn.blogspot.com
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan