Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ

Το νέο επεισόδιο στο θέατρο του παραλόγου με τους διορισμούς των μονίμων εκπαιδευτικών την φετινή χρονιά περιλάμβανε τις δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας κας Χριστοφιλοπούλου περί διορισμού, «με χειρουργική ακρίβεια», 2879 (!) εκπαιδευτικών. Δεν μας κάνει εντύπωση που οι άνθρωποι που αποφάσισαν να περάσουν χειρουργείο τις ζωές χιλιάδων αδιόριστων, μαθητών αλλά και μόνιμων εκπαιδευτικών δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα πλέον στις δηλώσεις τους. Εντύπωση μας προκαλεί η αλαζονεία με την οποία πραγματοποιούνται αυτές οι δηλώσεις και η αφέλεια ότι θα δεχθούμε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις μοιρολατρικά και αδιαμαρτύρητα. Έτσι θα θέλαμε να ενημερώσουμε το υπουργείο Παιδείας ότι:
1. Δε μας πείθει με την επίκληση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μειώσεις των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών αποτελούν συνειδητή πολιτική επιλογή αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών με φτηνούς, αναλώσιμους, ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς(ωρομίσθιους, Αναπληρωτές Μειωμένου Ωραρίου, κλπ.) δεν αποτελεί συνταγή μόνο του ΔΝΤ, αλλά και σταθερή πρακτική όλων των τελευταίων χρόνων. Άλλωστε. ο υπερβάλλων ζήλος για ακόμη μικρότερο αριθμό διορισμών από τους ελάχιστους που προέβλεπε το μνημόνιο, είναι χαρακτηριστικός. Από την άλλη, η προσθήκη άλλων 27 κομματικών παρατρεχάμενων στους ήδη ασφυκτικά υπεράριθμους υπαλλήλους της Βουλής των 16 μισθών (ΦΕΚ 324/26-4-2010) και η πρόσληψη άλλων 500 ειδικών φρουρών (ΦΕΚ 109/9-7-2010) είναι ενδεικτικά των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Το πελατειακό κράτος και το κράτος-καταστολής σε πρώτο πλάνο και η εκπαίδευση στην αφάνεια. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά: 12.000 συνταξιοδοτήσεις, 2880(παρά κάτι) προσλήψεις μονίμων και 70% λιγότεροι αναπληρωτές. Σε όσες συγχωνεύσεις τμημάτων και αν προχωρήσουν και όσες αλχημείες και αν κάνουν οι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου, η εξίσωση δε βγαίνει! Τα σχολεία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν με τραγικές ελλείψεις το Σεπτέμβρη, ενώ το πολυδιαφημισμένο σλόγκαν του υπουργείου «Πρώτα ο μαθητής» ακούγεται ήδη σαν ανέκδοτο…
2. Δεν τρώμε το καρότο της μεταβατικής. ‘Όσοι συνάδελφοι επαφίενται στις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας ότι θα τους απορροφήσει στη μεταβατική ας αλλάξουν πλευρό. Εναλλακτικά μπορούν να αναρωτηθούν πότε ήταν το υπουργείο συνεπές με τις δεσμεύσεις του. Ο φετινός Σεπτέμβρης αποδείχθηκε πολύ μακρινός για όσους πίστευαν ότι είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού. Τίποτα και κανένας δεν μας εξασφαλίζει ότι οι «ειδικές συνθήκες» δεν θα επανέλθουν και την επόμενη χρονιά και ότι οι διορισμοί δε θα ανασταλούν για ακόμα περισσότερο μέχρι να παραπεμφθούν οριστικά στις καλένδες. Άλλωστε ακόμα και το ίδιος ο νόμος της Διαμαντοπούλου δεν προβλέπει ρητά την υποχρεωτική απορρόφηση μας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής. Επιπλέον οι «κλειδωμένοι» πίνακες αποδεικνύονται ελαφρώς ξεκλείδωτοι για τις ειδικότητες οι οποίες δεν κατοχύρωναν παιδαγωγική επάρκεια στο πτυχίο(ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΕ20, ΤΕ01 και ΔΕ01). Νέες προϋπηρεσίες μπορεί να μην προστίθενται, δεν συμβαίνει όμως απαραίτητα το ίδιο και με την απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας, κάτι που μπορεί να ανατρέψει ριζικά τους πίνακες στις συγκεκριμένες ειδικότητες.
3. Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στο διορισμό και το δικαίωμα των μαθητών μας σε αξιοπρεπή εκπαίδευση. Δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε ΚΑΙ νομικά εναντίον του υπουργείου Παιδείας σε περίπτωση που αυτό υλοποιήσει τις εξαγγελίες του. Τους όρους με τους οποίους κάποιος κατοχύρωνε δικαίωμα διορισμού δεν τους θέσαμε εμείς- εσείς το κάνατε. Και μάλιστα φροντίσατε να είναι όσο το δυνατόν επαχθέστεροι για μας είτε με τις εξωφρενικές αναλογίες διοριστέων/συμμετεχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, είτε με το Γολγοθά της απόκτησης προϋπηρεσίας ως απλήρωτοι ωρομίσθιοι και εξόριστοι αναπληρωτές. Τώρα που ακόμα και αυτά, μαζί με τις ζωές μας, ανατρέπονται μονομερώς και καταχρηστικά δε μας μένει παρά να σηκώσουμε το γάντι.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να στηρίξουν και να δυναμώσουν τις κινήσεις μας. Καλούμε σε Συνέλευση τους διοριστέους εκπαιδευτικούς όλων των κατηγοριών, προκειμένου να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας και να συντονίσουμε τη δράση μας.

ΤΡΙΤΗ 3/8, 7:30 μμ στα Γραφεία της ΟΛΜΕ, Ερμού και Κορνάρου , Σύνταγμα, 6ος όροφος

Για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών και θέλουν να έρθουν σε επικοινωνία:

dioristeoi10@googlegroups.com

Συντονιστική Επιτροπή Διοριστέων Εκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών(ΑΣΕΠ, 40%, 24μηνο+ΑΣΕΠ, 30μηνο)
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan