Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή, 5/9, πραγματοποιήθηκε η συνέλευση αδιόριστων, ωρομίσθιων, αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η μαζικότητα της συνέλευσης αποδεικνύει ότι σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί δεν εγκαταλείπουν τους αγώνες για ένα δημόσιο, δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά για όλους. Από όλους τους συναδέλφους τέθηκε ξεκάθαρα ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι χωρίς κατηγοριοποιήσεις που το ίδιο το Υπουργείο προσπαθεί να δημιουργήσει με τη γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε και επιπλέον τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η συμπόρευση με τους γονείς, τους μαθητές και το σύνολο των εργαζομένων δεδομένου ότι η επίθεση είναι συνολική.
Στη συνέλευση τέθηκαν τόσο συνολικά όσο και επιμέρους ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου και συζητήθηκαν οι τρόποι δράσης και μπλοκαρίσματος του νόμου στην πράξη. Η υπουργός Παιδείας με μια κυνική δήλωση παραδέχεται σε συνέντευξή της ότι θα είναι η χειρότερη σχολική χρονιά από τη μεταπολίτευση και μετά Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εκμηδενίσει τους μόνιμους διορισμούς, αλλά και να καταργήσει το δημόσιο σχολείο προχωρά σε μια σειρά επιθετικές ρυθμίσεις.
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών αντιστοιχούν στο 1/5 αυτών που συνταξιοδοτούνται, αλλά και η έμμεση παραδοχή για 23.000 κενά μέσω της έγκρισης πιστώσεων για αναπληρωτές και ωρομίσθιους αποδεικνύουν ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν με σοβαρές ελλείψεις. Την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι τα κενά δεν καλύπτονται από τους αποσπασμένους που επιστρέφουν στα σχολεία. Το υπδβμθ, σε ρόλο λογιστή, προσπαθεί τώρα να καλύψει τα κενά μέσω του τεχνητού περιορισμού των αναγκών, ενώ στη φαρέτρα του έχει ακόμη τη μετακίνηση και την υπερωριακή απασχόληση. Το αντιεκπαιδευτικό μέτρο δημιουργίας τμημάτων 30 μαθητών εκτός των άλλων οδηγεί αναπόφευκτα και στη μείωση των οργανικών θέσεων. Ταυτόχρονα μονοθέσια δημοτικά κλείνουν, διθέσια, τριθέσια κλπ συγχωνεύονται, ολοήμερα δημιουργούνται χωρίς παράλληλη θέσπιση οργανικών θέσεων. Η συνολική χρηματοδότηση που αφορά τα σχολεία, η κατάργηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων και τα νέα εξοντωτικά και αντιπαιδαγωγικά προγράμματα των «καινοτόμων» ολοήμερων δημοτικών αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει βαλθεί να μετατρέψει το δημόσιο σχολείο σε σχολείο της αγοράς και της αμάθειας.
Η ουσιαστική εκμηδένιση της προϋπηρεσίας και η λογική των προσόντων που εισάγει το Υπουργείο Παιδείας ως τρόπο διορισμού δημιουργεί το άλλοθι για την έλλειψη διορισμών φορτώνοντας τις ευθύνες στον εκπαιδευτικό. Ταυτόχρονα, όμως, οι προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου και 4ωριτων ωρομισθίων δημιουργεί μια κατάσταση στο σχολείο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων θα είναι ημιαπασχολήσιμοι με ελάχιστα χρήματα και ανύπαρκτη ασφάλιση.
Με βάση, λοιπόν, τη χθεσινή συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Συμμετοχή στην πανεργατική πορεία στη ΔΕΘ το Σάββατο 11/9
  • Διαμαρτυρίες σε όλα τα ΠΥΣΠΕ και τα ΠΥΣΔΕ της χώρας, στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την παρεμπόδιση και την ανάκληση των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ.Δ. Ά Αθήνας την Πέμπτη, 9/9, 12.00 μαζί με τις ΕΛΜΕ
  • Καμπάνια ενημέρωσης με έναρξη αυτής το Σάββατο 18/9 στο Σύνταγμα, 12.00
  • Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την ημέρα κατάθεσης των προσφυγών των συναδέλφων που είναι διοριστέοι διεκδικώντας μόνιμους μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο σχολείο
  • Νέα γενική συνέλευση την Κυριακή, 19/9

Καμιά περικοπή από την παιδεία. Να ακυρωθεί το μνημόνιο
Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί στο δημόσιο σχολείο. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Καμία πρόσληψη αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου.
Όχι στο κλείσιμο σχολείων και τις συμπτύξεις τμημάτων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΙΚΩΝ
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan