Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου μετά τη συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας στις 12/11/10


Τίποτα δε φαίνεται ότι έχει να περιμένει ο κόσμος της αδιοριστίας από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της διαρκώς απέναντι στον κόσμο της δουλειάς και να αναιρεί ακόμα και βασικές δεσμεύσεις της. Την Παρασκευή, 12/11, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των αδιόριστων εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας και ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Κουλαϊδη και τον κ. Κοντογιάννη. Γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν και η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου, αλλά όταν μπήκε στην αίθουσα την ενόχλησε η ένταση που υπήρχε και έφυγε με ύφος απαξίωσης. Καταλαβαίνουμε, κ. Χριστοφιλοπούλου, ότι σας δημιουργεί πονοκέφαλο η οργή και η απόγνωση των εργαζόμενων στο Υπουργείο σας και επιλέγετε να μη μας βλέπετε και ακούτε, ειδικά όταν δεν έχετε και τι να πείτε…

Η συνάντηση δεν πρόσφερε σχεδόν τίποτα πέρα από την επιβεβαίωση των φόβων μας. Από πλευράς μας τέθηκε το σύνολο των διαφωνιών μας σε σχέση με τη λειτουργία προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ στο δημόσιο σχολείο και η απαίτησή μας αυτά να μπουν στον κρατικό προϋπολογισμό, να γίνουν οργανικές για τους συναδέλφους των ειδικοτήτων που δουλεύουν στα 800 ολοήμερα και μόνιμοι διορισμοί. Από την πλευρά του Υπουργείου δεν υπήρξε καμία τέτοια δέσμευση (παρά μόνο η πολιτική βούληση να δημιουργηθούν κάποιες οργανικές θέσεις σταδιακά μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα άγνωστο και όχι για όλα τα σχολεία) και μάλιστα ο κ.Κοντογιάννης δήλωσε ότι δεν είναι καν σίγουρο αν τα 800 ολοήμερα του χρόνου θα είναι 1600, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σχετικά δε με τους ήδη εργαζόμενους συναδέλφους στα ΕΣΠΑ ως αναπληρωτές και με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη σύμβαση η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αρνήθηκε να την αποσύρει και να αντικατασταθεί με νέα στην οποία θα αναγράφεται το ποσό μισθοδοσίας των αναπληρωτών κανονικού ωραρίου, ο χρόνος πληρωμής και να τροποποιηθεί ώστε να προστατεύεται και ο εργαζόμενος (δίνει το δικαίωμα μονομερώς στον Διευθυντή Εκπαίδευσης να τροποποιεί τη σύμβαση). Για πάρα πολύ ώρα δεν απαντούσε στο γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό και μετά από πολλές πιέσεις ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι ακόμα και οι αναπληρωτές κανονικού ωραρίου (ΕΣΠΑ) θα πληρώνονται με βάση το ωράριό τους διά 24 και ότι η εργασιακή σχέση επιβεβαιώνεται κάθε μήνα (για αυτό και οι αναλυτικές οδηγίες προς τους εκκαθαριστές). Το ΕΣΠΑ, όπως μας εξήγησαν, καλύπτει καινοτόμες δράσεις και όχι πάγιες και λειτουργικές ανάγκες οπότε μια σύμβαση όπως των υπολοίπων αναπληρωτών ακυρώνει την καινοτόμο δράση και δείχνει ότι μέσω των ΕΣΠΑ καλύπτονται πάγιες και λειτουργικές ανάγκες.

Καταγγείλαμε το γεγονός ότι οι «λευκές» συμβάσεις είναι παράνομες, ότι κληθήκαμε να κάνουμε αιτήσεις με ένα συγκεκριμένο καθεστώς κι αυτό άλλαξε στην πορεία χωρίς όμως να δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να αρνηθεί να συμμετάσχει χωρίς κυρώσεις. Παρόλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ξεκάθαρα ότι βλέπει αριθμούς και όχι ανθρώπους και αρνείται να αποσύρει αυτή τη σύμβαση. Το «δίλλημα» που μας έθεσαν είναι ή αυτή η σύμβαση ή απόλυση όσων εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ, αναιρώντας όμως έτσι ακόμα και τους ισχυρισμούς τους για άνοιγμα οργανικών θέσεων.

Σχετικά δε με τις αργίες και τις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα ο κ. Κουλαϊδής δήλωσε τελικά ότι υπάρχει πρόθεση να βρεθεί ένας τρόπος να πληρωθούν και αυτές, δείχνοντας όμως ταυτόχρονα ότι το θέμα δεν έχει λήξει (και ούτε είναι σίγουρο πως θα λήξει υπέρ μας μιας και το ΕΣΠΑ θέτει όρους και περιορισμούς).

Για το ζήτημα των ενσήμων και την πιθανότητα πολλοί αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου να μην μπορούν να βγάλουν ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι για άλλη μια φορά μας απάντησαν ότι παραμένει ο σχεδιασμός ένας αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου να παίρνει αναλογία ενσήμων (για χ ώρες τα χ/24 των 25 ενσήμων) άσχετα από τις ημέρες απασχόλησής του, κάτι που παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, αφού η παρουσία μας στα σχολεία δε σχετίζεται με τις ώρες εργασίας. Επιμείναμε και απαιτήσαμε οι α.μ.ω. να λαμβάνουν 25 ένσημα αφού ουσιαστικά εργάζονται σε καθημερινή βάση, η δε ευθύνη για το μειωμένο ωράριο έχει να κάνει με τους όρους των προηγούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ που είχαν υπογράψει οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Όπως και στις 21/9 ο κ. Κουλαϊδής δήλωσε ότι θα το …εξετάσει.

Επίμονα απαιτήσαμε να μας εξηγήσουν τον τεχνικό τρόπο πληρωμής των συναδέλφων αναπληρωτών κανονικού και μειωμένου ωραρίου μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρχει δέσμευση για την έγκαιρη πληρωμή σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο κ. Κουλαϊδής μας δήλωσε ότι προς το παρόν είναι ανέτοιμος και ότι την άλλη εβδομάδα θα είναι σε θέση να μας την περιγράψει, αλλά μετά από ερωτήσεις μας έκανε ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν τη διασφαλίζει, παραδεχόμενος ότι αν η μισθοδοσία κολλήσει σε κάποιο σχολείο τότε όλο το σύστημα πάει πίσω. Μας είπε ακόμη ότι η έναρξη πληρωμών θα γίνει για τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αν και στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να διεκπεραιωθεί η διαδικασία είναι οι 20 ημέρες.

Για το θέμα της ωρομισθίας και ιδιαίτερα των συναδέλφων στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία έκαναν σαν να μην αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει, ενώ βρήκαν την ευκαιρία να μας πουν ότι η ωρομισθία περιορίσθηκε και ότι πλέον δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων! Συνάδελφος μειωμένου ωραρίου που μετείχε στη συζήτηση επενέβη λέγοντας ότι συνεχίζουμε να πεινάμε, είμαστε μακριά από τα σπίτια μας, έχουμε έξοδα και μηδέν έσοδα ενώ η άρνηση να παρουσιαστούμε σημαίνει αποκλεισμό από τους πίνακες. Όροι χειρότεροι και από αυτούς της ωρομισθίας όπου είχες αν μη τι άλλο τη δυνατότητα να αρνηθείς περιμένοντας να εργαστείς στον τόπο σου.

Σχετικά με τη λειτουργία της ΠΔΣ στα σχολεία μας είπαν ότι το πρόγραμμα ξεκινά μόνο για τα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών.

Τέλος, σε σχέση με τους συναδέλφους που έπρεπε να έχουν ήδη διοριστεί, ο κ. Κουλαϊδής απάντησε ότι θα γίνει ό,τι λέει ο νόμος, χωρίς να θέλει να μπει σε λεπτομέρειες και να μιλήσει για συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ ξεκαθάρισε απόλυτα και κατηγορηματικά ότι συμπληρωματικοί διορισμοί δεν θα γίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες φορές κι αν ζητήσαμε από τον κ. Κουλαϊδή να δημοσιεύσει ο ίδιος δελτίο τύπου σχετικά με τα όσα είπε στη συνάντηση αρνήθηκε, αποδεικνύοντας ότι δε δεσμεύεται για τίποτα και ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το γεγονός ότι έχουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε διαρκή αναβρασμό και ανασφάλεια. Και αυτά την ίδια στιγμή που συνάδελφοι θεατρολόγοι επισκέφτηκαν το γραφείο της κ. Σαμπάνη, η οποία τους διαβεβαίωνε για τα εντελώς αντίθετα πράγματα από αυτά που ο γενικός γραμματέας είχε ήδη πει!

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,

είναι φανερό πως το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην ουσιαστική κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και προσπαθεί με κάθε τρόπο να καλύψει τις ανάγκες του σχολείο με φτηνό και ελαστικά εργαζόμενο δυναμικό. Οι σχέσεις εργασίας που διαμορφώνει είναι μεσαιωνικές και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τίποτα και σε κανέναν. Δεν έχουμε τίποτα άλλο πέρα από τη συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη και τη δύναμη του αγώνα μας. Γιατί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας «ζυγίζει» το βάρος της φωνής μας. Ας γίνει αυτό κραυγή, λοιπόν, που θα βάλει φραγμό στα σχέδια τους, ας γίνει δύναμη που θα επιβάλει τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν καμία σύμβαση που δεν αναγράφει συγκεκριμένο ποσό και τρόπο πληρωμής. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι παράνομο ακόμα και με βάση τους δικούς τους νόμους.

Όλοι και όλες στην πορεία τη Δευτέρα, 15/11, 6.00μ.μ. στο Πολυτεχνείο με κατεύθυνση τη Βουλή, μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και άλλα σωματεία για να βροντοφωνάζουμε ένα ηχηρό όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, στη διάλυση της ζωής μας.

 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan