Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ

Την ήδη άθλια ατομική σύμβαση ΕΣΠΑ των νηπιαγωγών παράλληλης στήριξης επιχειρεί να κάνει αθλιότερη το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που φέρει τον τίτλο: «Τροποποίηση συμβάσεων εκπαιδευτικών Νηπιαγωγών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» αναφέρεται ότι μετά από «διοικητική επαλήθευση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πράξεων υποδείχθηκε η τροποποίηση συμβάσεων των νηπιαγωγών καθώς το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών σύμφωνα με την Φ. 32/190/81670/Γ1/20/7/2007 Υ. Α. (ΦΕΚ 1420/β/8/8/2007) το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών…… διαφέρει από των δασκάλων».

Και ενώ το σχολικό έτος ουσιαστικά έχει τελειώσει, το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να μειώσει τις αποδοχές των συναδέλφων μας – προφανώς με αναδρομική ισχύ φέτος και με πρόβλεψη – προειδοποίηση ότι αυτό θα ισχύσει και την επόμενη χρονιά με «τροποποίηση του οδηγού υλοποίησης» του έργου.

Με βάση την αναγωγή σε 45λεπτες διδακτικές ώρες που ισχύουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι νηπιαγωγοί εργάζονται:

· Στο κλασικό τμήμα 30 διδακτικές ώρες

· Στο ολοήμερο (πρωινή βάρδια) 26.6 διδακτικές ώρες

· Στο ολοήμερο (απογευματινή βάρδια) 28.6 διδακτικές ώρες

· Στο ολοήμερο με πρωινή ζώνη (πρωινή βάρδια) 30 διδακτικές ώρες

· Στο ολοήμερο με πρωινή ζώνη (απογευματινή βάρδια) θα έχουν 33.3 διδακτικές ώρες

Πουθενά, λοιπόν, δε φαίνεται οι νηπιαγωγοί να εργάζονται22,5

ώρες, όπως καλούνται να υπογράψουν στη νέα σύμβαση.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύονται οι λόγοι που το Υπουργείο επιλέγει να κάνει προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και όχι τακτικού προϋπολογισμού, προσλήψεις ελαστικά εργαζόμενων και όχι μόνιμους διορισμούς. Μέσω του ΕΣΠΑ είχαμε για πρώτη φορά εξατομικευμένες συμβάσεις με διαφορετικό καθεστώς από εκείνο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών. Μέσω του ΕΣΠΑ προσπαθούν να καταργήσουν βασικά κεκτημένα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Αν αρχικά θέλησαν να φτιάξουν ωρομίσθιες συμβάσεις αναπληρωτών, χωρίς καταγραφή της προϋπηρεσίας και ασφάλιση, αλλά εμποδίστηκαν από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του συνόλου των εκπαιδευτικών, τώρα πάλι με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να κάνουν μετατροπή ωραρίου στα νηπιαγωγεία. Άλλωστε με δικαιολογία το ΕΣΠΑ καταργείται και η επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας σε δημοτικό και γυμνάσιο, με πρόφαση την έλλειψη χρημάτων δε γίνονται μόνιμες προσλήψεις, αλλά με βάση το ΕΣΠΑ γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών, ανατρέποντας προς το χειρότερο την αναλογία μόνιμων και ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Και φυσικά εξαιτίας της καινοτομίας του ΕΣΠΑ μια σειρά από αναδιαρθρώσεις στα αναλυτικά προγράμματα και στους ρυθμούς σπουδών των μαθητών εφαρμόζονται εν μία νυκτί.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται συνάδελφοι και συναδέλφισσες τέλος της χρονιάς να υπογράψουν άλλη σύμβαση από αυτήν την οποία υπέγραψαν όταν ξεκίνησαν να δουλεύουν. Ακόμα και στο κάτεργο του ιδιωτικού τομέα η δυσμενής μεταβολή σύμβασης οφείλει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου και των ίδιων των εργαζόμενων... Η Αννούλα έχει επιδείξει αρκετό θράσος και ταλέντο στην παρανομία σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αλλά ευτυχώς πάντα γίνεται αντιληπτή.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μην υπογράψουν καμία νέα, δυσμενέστερη σύμβαση. Οι σύλλογοι και η ΔΟΕ οφείλουν άμεσα να επέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο δίπλα στους συναδέλφους και ξεκάθαρα ενάντιοι στο Υπουργείο Παιδείας


 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan