Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Γράμμα στους γονείς, τους μαθητές και τους συναδέλφους μας

Δημόσιο και δωρεάν σχολείο… Τα φροντιστήρια, η πληρωμή των ξενόγλωσσων βιβλίων, το γυμναστήριο, το ωδείο μας έκαναν να αμφισβητούμε την πραγματική ύπαρξή του, όμως, φέτος φαντάζει όνειρο. Σαφώς λιγότερα τα σχολεία μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις που προηγήθηκαν, με τρομερές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, 600 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για 12.500 συνταξιοδοτήσεις, εξαγγελίες για χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενους που ούτε καν στην ώρα τους δεν πληρώνονται, μισθοί που κοντεύουν να αγγίξουν τον βασικό του ανειδίκευτου, 28 μαθητές στοιβαγμένοι σε κάθε τάξη και πλέον ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ και dvd!!!

Η τσάντα με τα στυλό και τους μαρκαδόρους που τόσα χρόνια έφτιαχνε κάθε μαθητής στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, αντί για βιβλία φέτος γεμίζει με κόλλες Α4 και μελάνι για τους εκτυπωτές, αφού οι ήδη πτωχευμένες σχολικές επιτροπές δεν πρόκειται να καλύψουν το έξοδο αυτό… πόσω μάλλον τις καθαρίστριες, το πετρέλαιο, τη μεταφορά μαθητών, την κουρτίνα, την μπάλα κ.ο.κ. Τα παιδάκια της Ά Δημοτικού θα προσπαθούν να μάθουν να διαβάζουν από φωτοτυπίες και οι μαθητές της ΄Γ λυκείου καλούνται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς βιβλία, χωρίς καθηγητές. Και για να μιλήσουμε και με αριθμούς… Στο Δημοτικό χρειάζονται συνολικά 14 εκατ. αντίτυπα και υπάρχουν 2 εκατ., στο Γυμνάσιο 9,5 εκατ. έναντι 1,6εκατ, στο Λύκειο 5,5 εκατ. αντί για 1,1 και στις ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ 2 εκατ. αντί για 0,8εκατ. Ίσως, τελικά να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργείου ότι η τσάντα θα μένει στο σχολείο, αφού δε θα υπάρχει λόγος να την πηγαινοφέρνει άδεια ο μαθητής. Και όλα αυτά θα διορθωθούν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όπως εξαγγέλλει η Υπουργός Παιδείας – η ίδια που στην αρχή προσπάθησε να μας πείσει ότι η έλλειψη βιβλίων είναι εκσυγχρονισμός και τώρα ζητά συγγνώμη. Ο δε Ο.Ε.Δ.Β. κλείνει, ο διαγωνισμός χαρτιού που οργανώθηκε έναν χρόνο πριν δεν καρποφόρησε, ενώ καθυστέρησε τόσο όσο να χρειαστεί απευθείας ανάθεση και να κοστίσει περισσότερο και το ταμείο να είναι μείον…

Μόνο που αυτό το ταμείο είναι μείον για τους δικούς μας μισθούς και όχι για τις τράπεζες, είναι μείον για το δικό μας σχολείο και νοσοκομείο και όχι της Τρόικας και των Υπουργών. Πράγματι όλα προχωρούν βάσει σχεδίου. Ένα σχέδιο εξαθλίωσης του κόσμου της εργασίας, ένα σχέδιο καταδίκης της νέας γενιάς στην ανεργία και τη φτώχεια, ένα σχέδιο διάλυσης ακόμα και του όποιου κοινωνικού κράτους μπορεί να υπήρχε μέχρι τώρα.

Το σχολείο του μέλλοντος, το σχολείο της αγοράς και της αμάθειας, είναι το σχολείο για λίγους και έχοντες. Ίσως, με διαδραστικούς πίνακες, αλλά με έναν κακοπληρωμένο εκπαιδευτικό που διδάσκει ταυτόχρονα σε δύο και τρία σχολεία μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Με ψηφιακά βιβλία μεν, αλλά με αναλυτικά προγράμματα αντιπαιδαγωγικά και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Η καταστροφή δεν υπήρξε ποτέ μονόδρομος. Κι αν μέχρι τώρα υπήρξαν υπαναχωρήσεις ή απογοητεύσεις είναι γιατί ο καθένας ήταν μόνος του. Όμως η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση είναι υπόθεση όλων, των γονιών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, της κοινωνίας. Για αυτό και πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Η φετινή 12η Σεπτέμβρη ας είναι για όλους εμάς η αρχή μίας χρονιάς ανατροπής κάθε προσπάθειας καταπάτησης του δικαιώματος της νέας γενιάς να διεκδικεί καλύτερη παιδεία, υγεία, καλύτερο μέλλον.

Ø Κανένας γονιός να μην υποκύψει στον εκβιασμό να πληρώσει ούτε ευρώ σε φωτοτυπία – Κανένας εκπαιδευτικός να μη ζητήσει χρήματα από μαθητές. Κανένα σχολείο, γονιός μαθητής να μην δεχτεί δωρεά από χορηγό.

Ø Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Ενιαίο Δεκατετράχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο

Ø Μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί στο δημόσιο σχολείο. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας

Ø Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση

 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan