Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Να μην αφήσουμε αναπάντητο τον κυνισμό και την τρομοκρατία του Υπουργείου Παιδείας! Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου για τις άδειες των αναπληρωτών!



Με την υπ’ αριθμόν 155734/Δ1 10-12-2012 το Υπουργείο διάλυσης της παιδείας και εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών αποφάσισε και διέταξε: οι αναπληρωτές που υπερβαίνουν τις 15 ημέρες αναρρωτικής άδειας για λόγους ασθένειας και κύησης θα απολύονται και δεν θα προσμετράται η εκπαιδευτική προϋπηρεσία τους. Καταπατώντας βάρβαρα την ισχύουσα εργατική νομοθεσία που προστατεύει τη μητρότητα και την ασθένεια, το Υπουργείο για ακόμη μια φορά νομοθετεί μέσω εγκυκλίων και μεταθέτει την ευθύνη για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της τροπολογίας – ντροπής στις κατά τόπους Διευθύνσεις με το πρόσχημα της δημοσιονομικής εγκράτειας.
Ήδη το έδαφος για την απάνθρωπη αυτή αλλαγή προετοιμαζόταν από τον Οκτώβρη. Δεν ήταν λίγες οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που καλούσαν συναδέλφους που προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση προσλήψεων να υπογράψουν νέα σύμβαση, ενώ οι προσληφθέντες των επόμενων φάσεων εξαρχής υπέγραφαν σύμβαση «διορθωμένη». Στη σύμβαση αυτή (αναπληρωτών μέσω κρατικού προϋπολογισμού) για πρώτη φορά αναφέρεται στο σημείο 4 πως: «δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22.08.2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπ/κών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου». Βέβαια αναφερόταν πως «… Στον περιορισμό του εν λόγω εδαφίου δεν εμπίπτουν οι άδειες κύησης ή λοχείας». Σε επικοινωνία  που είχαμε τότε με το Υπουργείο δε μας δόθηκε μία ξεκάθαρη απάντηση για τη νομική υπόσταση της αλλαγής αυτής. Ως ΠΕΑΕ απευθυνθήκαμε άμεσα στις ομοσπονδίες με υπόμνημα, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση. Αναγκαστήκαμε να πούμε ότι όσοι υπογράφουν αυτή τη σύμβαση ας το κάνουν σημειώνοντας πως αυτό γίνεται με κάθε νόμιμη επιφύλαξη… Πέρασε ο καιρός, λοιπόν, και το Υπουργείο συμπλήρωσε το παζλ, προσθέτοντας τις άδειες εγκυμοσύνης και λοχείας.  Με λίγα και απλά λόγια αν μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και αβεβαιότητας λόγω της ελαστικής εργασίας μας, τώρα θα υπάρχει και το νομικό πλαίσιο της άμεσης απόλυσής μας σε περίπτωση που αρρωστήσουμε και χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα ανάρρωσης. Παράλληλα, είναι χαρακτηριστική και η ποινικοποίηση της μητρότητας, καθώς ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα απαγορεύεται νομικά η απόλυση των εγκύων εργαζομένων.
Είναι σαφές ότι η ηγεσία του Υπουργείου θυσιάζει και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά μας στο βωμό των περικοπών. Όσο οι προκλήσεις τους μένουν αναπάντητες τόσο θα διευκολύνεται ο ευσεβής πόθος τους να ξεμπερδεύουν μαζί μας.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα την τροπολογία της ντροπής.
Πλήρη δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Προστασία της μητρότητας.
Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να οργανώσουμε τις αντιδράσεις μας για την απόσυρση της εγκυκλίου.

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan