Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ …

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος γνωστοποιήθηκε η ψήφιση της από καιρό ειλημμένης απόφασης της συγκυβέρνησης για αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο με τρεις ώρες με ταυτόχρονη μείωση των αναπληρωτών, απόφαση δρομολογημένη από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Η αύξηση ωραρίου πρακτικά σημαίνει:
-          Κατακόρυφη μείωση των προσλήψεων των αναπληρωτών, δεδομένης και της δραματικής συρρίκνωσης των πιστώσεων κατά 60% περίπου σε σχέση με τις αντίστοιχες του περσινού τακτικού προϋπολογισμού. Από τους 12.500 συναδέλφους πρακτικά θα προσγειωθούμε την επόμενη χρονιά σε λιγότερους από τους μισούς, με τους άλλους μισούς να έχουν πεταχτεί στο δρόμο καθώς η συγκυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, στο πλαίσιο των περικοπών χωρίς τέλος και της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», για 2.000-4.000 αναπληρωτές. Για την πλειονότητα των αναπληρωτών η ρύθμιση αυτή είναι συνώνυμη της ανεργίας, της ανασφάλειας, της περιπλάνησης από σχολείο σε σχολείο και των θυσιών για ένα μέλλον αβίωτο με  ατέλειωτα διδακτικά και εξωδιδακτικά καθήκοντα.
-                       Τεχνητές υπεραριθμίες για μια σειρά ειδικοτήτων (ξενόγλωσση, αθλητική, εικαστική εκπαίδευση, πολιτικών και οικονομικών επιστημών, ειδικοί παιδαγωγοί, πληροφορικής) με τους συναδέλφους, μόνιμους αλλά και συρρικνωμένους αδιόριστους, αν τυχόν δουλέψουν, να περιπλανώνται από σχολείο σε σχολείο για τη συμπλήρωση ωραρίου.
-                      Πλήρη υπαγωγή του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις μνημονιακές προτεραιότητες και ιδεοληψίες: σχολεία φθηνά, ενίοτε με θέρμανση και βιβλία που επιστρέφονται στο τέλος του χρόνου ή και πληρώνονται, με παραποιημένα αναλυτικά προγράμματα (μετατροπή δίωρων μαθημάτων σε ωριαία, τηλεδιδασκαλία), κενές θέσεις που δεν καλύπτονται ούτε καν με προσλήψεις αναπληρωτών, στοιβαγμένους 30 μαθητές ανά τμήμα, διαρκείς συγχωνεύσεις και καταργήσεις τάξεων και τμημάτων.
Η ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ!
Η αύξηση του ωραρίου, όπως και οι καταργήσεις –συγχωνεύσεις σχολείων, τμημάτων και τάξεων, αλλά και η επικείμενη αξιολόγηση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά ευσεβείς πόθοι της τελευταίας τριετίας. Στο χέρι μας είναι αν θα υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και τις προσδοκίες μας γι’ αυτήν και αν θα κρατήσουμε το δημόσιο σχολείο όρθιο και αντάξιο των αγωνιών και των αγώνων της ελληνικής κοινωνίας για ολόπλευρη μόρφωση και εργασιακή αξιοπρέπεια.
Είναι η ώρα να βάλουμε τις αυταπάτες ότι «όλα αυτά δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα» στην άκρη, να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αγωνιστούμε, ώστε ο εμπαιγμός της αύξησης του ωραρίου να μείνει στα χαρτιά. Μαζί με τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να ανατρέψουμε την κυρίαρχη πολιτική και να έχουμε νίκες. Ή θα τους φράξουμε το δρόμο για ένα μέλλον χωρίς χρέος και μνημόνια ή θα περάσουν σαν οδοστρωτήρας από πάνω μας, επιβάλλοντας νόμο και τάξη, φτώχεια, ανεργία και αβεβαιότητα.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 2 ΜΑΡΤΗ

 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan