Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13/12 9 Π.Μ.
ΚΤΙΡΙΟ 6, ΑΙΘΟΥΣΑ 3

Εκδικάζεται η αγωγή του Ι. Δράκου, αντιπροέδρου των ιδιοκτητών φροντιστηρίων Αττικής, και των συνεταίρων του (Ε. Δράκου, Π. Πανταζόπουλου, Δ. Ζυγουρίτσα) εναντίον του ΣΕΦΚ

Ζητούν 1.310.000 ευρώ και 6 μήνες φυλάκιση των συνδικαλιστών!

Με αγωγή τους ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου ο αντιπρόεδρος του συλλόγου των ιδιοκτητών φροντιστηρίων του Ν. Αττικής (ΕΣΙΦΜΕΑ) Ι. Δράκος, η ομόρρυθμη εταιρεία του και τρεις συνέταιροί του (Eιρήνη Δράκου, Παναγιώτης Πανταζόπουλος, Δημήτριος Ζυγουρίτσας) ζητούν την προσωποκράτηση με 6 μήνες φυλάκιση 5 συνδικαλιστών του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), του Σταμάτη Κρητικού, προέδρου του ΣΕΦΚ, του Παναγιώτη Σωτήρη, γραμματέα του ΣΕΦΚ, της Βέττας Ρέππα, αναπληρώτριας γραμματέα του ΣΕΦΚ, του Πέτρου Μαραφή, μέλους του ΣΕΦΚ και σύνεδρου στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ και του Κλέαρχου Σμυρναίου, μέλους του ΔΣ του ΣΕΦΚ και του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) καθώς και 1.310.000 Ευρώ από το σωματείο και τους συνδικαλιστές, επειδή διεκδίκησαν να τηρούνται οι αργίες που ορίζονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Οι συνάδελφοι ως μέλη του ΣΕΦΚ και του ΔΣ πραγματοποίησαν περιοδεία στις 2 Ιανουαρίου 2006, για να διαπιστώσουν εάν τηρείται η αργία για τους εργαζομένους στα φροντιστήρια, όπως ρητά προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου αλλά και Υπουργικές Αποφάσεις του ΥΠΕΠΘ που ορίζουν τις ημέρες που τα φροντιστήρια είναι κλειστά και επομένως δεν μπορούν να εργάζονται καθηγητές σε αυτά, ούτε να παραδίδουν σε αυτά μαθήματα καθηγητές που είναι εργοδότες ή μέτοχοι.
Η περιοδεία αυτή εντάσσεται στην πάγια πρακτική του ΣΕΦΚ να κάνει περιοδείες για να ενημερώνει τους συναδέλφους για τα δικαιώματά τους και να κατοχυρώνει στην πράξη τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στην περιοδεία διαπίστωσαν ότι το φροντιστήριο «Δράκος» στο Αιγάλεω λειτουργούσε και ενημέρωσαν τη διεύθυνσή του ότι η λειτουργία του φροντιστηρίου σε ημέρα αργίας των εργαζομένων αποτελεί παράβαση της εργατικής και εκπαιδευτικής νομοθεσίας, ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου δήλωσε ότι εργάζονται οι μέτοχοι και αρνήθηκε να κλείσει το φροντιστήριο. Στη συνέχεια τα μέλη του ΣΕΦΚ ζήτησαν την παρέμβαση του Αστυνομικού Τμήματος το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του φροντιστηρίου.
Σημειώνουμε εδώ ότι στην αγωγή ο κ. Δράκος και οι συνεταίροι επικαλούνται «βεβαίωση» της Επιθεώρησης Εργασίας (Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης) Περιστερίου ότι μπορούσαν εκείνη την ημέρα να εργάζονται οι ιδιοκτήτες – μέτοχοι του φροντιστηρίου, ενώ αναφορά σε κατάθεση σχετικής βεβαίωσης γίνεται και από το δελτίο συμβάντων του οικείου Αστυνομικού Τμήματος (Β΄ Αιγάλεω). Όμως, το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης έχει απαντήσει γραπτά ότι ουδέποτε εξέδωσε τέτοια βεβαίωση, αντίθετα απάντησε ότι συνέταξε δελτίο ελέγχου στις 23/12/2005 που υποδείκνυε την τήρηση της συλλογικής σύμβασης. Επιπλέον, το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω, απαντώντας σε γραπτό ερώτημά μας, διευκρινίζει ότι το έγγραφο που κατατέθηκε από τους ιδιοκτήτες του φροντιστηρίου ήταν αντίγραφο του εν λόγω δελτίου ελέγχου, το οποίο εκ παραδρομής αναφέρεται στο δελτίο συμβάντων ως «βεβαίωση».
Όταν στις 2 Γενάρη 2007 το φροντιστήριο «Δράκος» δοκίμασε να λειτουργήσει ξανά σε ημέρα αργίας 2007 βρέθηκε αντιμέτωπος με τους αιρετούς εκπροσώπους ΟΙΕΛΕ και ΟΛΜΕ στο τοπικό υπηρεσιακό συμβούλιο, οι οποίοι έκαναν παρέμβαση για να διακόψει τη λειτουργία και καταγγελία στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Η υπόθεση εξετάστηκε και ο αρμόδιος προϊστάμενος αποφάνθηκε ότι η λειτουργία του φροντιστηρίου στις 2 Γενάρη, ακόμη και μόνο με μετόχους, είναι παράνομη (έστω και εάν στο όνομα της … «κοινωνικής και εκπαιδευτικής προσφοράς του κ. Δράκου» δεν επέβαλε ποινή). Είναι πλέον σαφές ότι δεν μπορούν οι εργοδότες του ΕΣΙΦΜΕΑ να «ανοίγουν τα μαγαζιά τους όποτε θέλουν», όπως αρέσκονται να δηλώνουν.
Η αγωγή των εργοδοτών δεν έχει καμία βάση και αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του σωματείου και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Οι εργοδότες δεν ανέχονται την ύπαρξη ενός σωματείου μαχητικού, ακηδεμόνευτου, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, που διευρύνει την απήχησή του και μαζικοποιείται, που αναγνωρίζεται ως ισότιμο κομμάτι του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος. ΓιΆ αυτό δοκίμασαν και στο παρελθόν με μηνύσεις, αγωγές και δικαστικές προσφυγές να χτυπήσουν το σωματείο, αλλά δεν το κατάφεραν και το σωματείο συνέχισε τη δράση του. Έτσι και τώρα η απάντηση στις εξοντωτικές οικονομικά αγωγές θα είναι ο αγώνας για τα συλλογικά μας δικαιώματα, η κατοχύρωση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας. Η συσπείρωση γύρω από το σωματείο είναι η απάντηση στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών.
Οι δίκες και οι αγωγές εναντίον του σωματείου θα γίνουν καταδίκες της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της προσπάθειάς των εργοδοτών να επιβάλουν συνθήκη εργασιακού μεσαίωνα στα φροντιστήρια.

Για το ΔΣ του ΣΕΦΚ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan