Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ:Ερχονται τα «έξυπνα σχολεία»

Με νέο σύστημα θα γίνονται οι διορισμοί και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών ! ! !




ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ


«Εξυπνα σχολεία» που θα στηρίζονται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα Παιδείας. Την ίδια στιγμή, πηγές του υπουργείου Παιδείας δήλωναν προς «Το Βήμα» ότι εφέτος θα γίνουν τρεις αλλαγές στο σύστημα τοποθέτησης των εκπαιδευτικών αλλά και της αποστολής των σχολικών βιβλίων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κενών στα σχολεία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιό του για την κατασκευή του «έξυπνου σχολείου» την περίοδο 2008-2012. Το «έξυπνο σχολείο» θα ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε χθες ότι ήδη εστάλη εγκύκλιος προς τις επιτροπές 15.000 σχολικών μονάδων για να υιοθετήσουν τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Οπως είπε ο υπουργός Παιδείας έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή 1.233 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση αλλά και η βελτίωση των υφιστάμενων οικοδομών και ο εξοπλισμός τους με σύγχρονα εποπτικά μέσα. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε πολιτική πλατφόρμα με τίτλο «Ελληνας, πολίτης της ΕυρώπηςΕλληνας, πολίτης του κόσμου» η οποία στηρίζεται σε πέντε δέσμες μέτρων για την ανθρωποκεντρική (περιλαμβάνει δράσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες), την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την πολυγλωσσία, την ελληνομάθεια, τη γλωσσομάθεια, την ψηφιακή σύγκλιση, την Παιδεία,

Αλλαγή του συστήματος διορισμών στα σχολεία

Από εφέτος το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. Παράλληλα θα υιοθετηθούν τρία μέτρα, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά εκπαιδευτικοί και βιβλία να βρίσκονται εγκαίρως στις σχολικές αίθουσες. Αυτά προέκυψαν και από τη σύνοδο των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης με θέμα την αντιμετώπιση των κενών σε εκπαιδευτικούς και σε βιβλία, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο στα σχολεία. Και αυτό διότι εφέτος το πρόβλημα κορυφώθηκε καθώς, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, υπάρχουν ακόμη 300 κενά σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςπαρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της σχολικής χρονιάς. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε:

Ολοκλήρωση των διορισμών και των μεταθέσεων εκπαιδευτικών ως το τέλος Ιουλίου και σαφή περιορισμό των αποσπασθέντων εκπαιδευτικών. Οπως αναφέρει η πρόταση της επιτροπής για το νέο εξεταστικό σύστημα που παρουσιάστηκε και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας, στις 20 Ιουλίου θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους οι δάσκαλοι και στις 30 Ιουλίου οι καθηγητές.

Ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΕΟΔΒ) αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που αφορούν την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων, δηλαδή θα κάνει τις δημοπρασίες για το χαρτί, θα προωθεί την εκτύπωση και θα αποστέλλει τα βιβλία.

Οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης θα έχουν την εποπτεία, τον έλεγχο και τον συντονισμό όλων των ενεργειών που αφορούν τη συμπλήρωση και ανανέωση των κτιριακών υποδομών των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερος συντονισμός και συγκέντρωση των αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ετσι, οι περιφερειακοί διευθυντές θα «αναφέρουν» κατευθείαν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan