Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

16 ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ….


Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο Γυμνάσιο Αγ. Ευστρατίου με 10 μαθητές

Το σχολείο του Αγίου Ευστρατίου, Γυμνάσιο με Λ.Τ, κατά το σχολικό έτος 2007- 2008 έχει 10 μαθητές.

Όπως είχε ανακοινωθεί και παλιότερα, στις 30 Νοεμβρίου 2007, με υπόμνημα των καθηγητών Αγίου Ευστρατίου προς τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νησί, και με τη δημοσίευση του ίδιου υπομνήματος στην εφημερίδα ΄΄ ΕΘΝΟΣ΄΄ την ίδια ημερομηνία, στο σχολείο αυτό κατά το 2007-2008 ανήκουν οργανικά 40 καθηγητές, από τους οποίους οι 9 μόνο υπηρετούν στο νησί. Οι υπόλοιποι 31 εκπαιδευτικοί είναι είτε αποσπασμένοι είτε σε άδεια λοχείας ή ανατροφής.

Ο πρωθυπουργός, τότε, στις 30 Νοεμβρίου 2007, απέφυγε να συναντήσει τους καθηγητές που ζουν σ΄ αυτό το νησί τους 10 από τους 12 μήνες του έτους και υπηρετούν στο σχολείο, ενώ δεν τους επετράπη απο τους συνοδούς του πρωθυπουργού να μπουν στο σχολείο τους, προκειμένου να μη διαταραχθεί η τηλεοπτική μετάδοση. Αίτημα των εκπαιδευτικών του δυσπρόσιτου νησιού ήταν η άρση του καθεστώτος μοριοδότησης αποσπασμένων εκπαιδευτικών με τις ίδιες μονάδες για δυσμενείς συνθήκες που δικαιούνται όσοι εργάζονται πραγματικά στο νησί.

Στο αίτημα του ο σύλλογος διδασκόντων του Αγίου Ευστρατίου και η ΕΛΜΕ Λήμνου έλαβαν την εξής απάντηση από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας:

«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.2 του ν. 2986/2006 (ΦΕΚ 24Α΄) και το άρθρο 14 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141Α΄) προβλέπεται να αποσπώνται εκπαιδευτικοί σε Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, σε Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή οργανισμούς και να λαμβάνουν μονάδες συνθηκών διαβίωσης της οργανικής τους θέσης»

Στις 21 Ιανουαρίου 2008, παρόλου που το ΥΠ.Ε.Π.Θ. θεωρεί πως η παραπάνω πρακτική των αποσπάσεων είναι καθ΄όλα νόμιμη, ο Υπουργός Παιδείας Κος Στυλιανίδης, σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, έκρινς σκόπιμο να αναφερθεί στο θέμα, δηλώνοντας αποφασιστικά:

«Πρόθεσή μας, ισχυρή μας βούληση είναι να περιορίσουμε με αυστηρότητα τις αποσπάσεις, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ίδιων των μαθητών, γιατί αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο, το προστατευόμενο αγαθό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.»

Έπειτα από όλα αυτά, στις 21 Μαρτίου 2008, ανακοινώνονται οι μεταθέσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2008-2009. Από τους 40 καθηγητές που ανήκουν οργανικά στο νησί, οι 15 πήραν μετάθεση. Και έρχονται άλλοι 16 καθηγητές με μετάθεση. Σύνολο 41 καθηγητές που θα ανήκουν το επόμενο σχολικό έτος στο Γυμνάσιο του Αγίου Ευστρατίου! Από αυτούς τους 16 καθηγητές, οι 3 είναι Αγγλικής Φιλολογίας, οι 3 Φυσικής Αγωγής και οι 5 Πληροφορικής!!!

Αναρωτιόμαστε, έχει όντως τόσες ανάγκες το Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου με τους 10 μαθητές;

Το Γραφείο Δ.Ε Λήμνου, το οποίο καταδικάζει και το ίδιο αυτήν την τακτική των μεταθέσεων και αποσπάσεων ( έχει στείλει έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον κ. προϊστάμενο, στον κ. Διευθυντή Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου), μας ενημερώνει ότι μέχρι 10 Απριλίου 2008, δηλαδή εντός της περιόδου αποσπάσεων, οι περισσότεροι από τους 16 νέους μετατιθέντες εκπαιδευτικούς στον Άγιο Ευστράτιο, άλλα και στη Λήμνο, έχουν κάνει αίτηση απόσπασης για Δ/νσεις, Γραφεία και φορείς…!

Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η αδικία εις βάρος των συναδέλφων που υπηρετούν στον Άγιο Ευστράτιο και σε παρόμοια δυσπρόσιτα νησιά; Μέχρι πότε θα υπάρχουν «καθηγητές-φαντάσματα» με τις μονάδες για δυσμενείς συνθήκες εξασφαλισμένες, παρόλο που ποτέ δεν εργάστηκαν στο νησί; Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός σε Διεύθυνση, Γραφείο Εκπαίδευσης, Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή οργανισμό δικαιούται τις ίδιες μονάδες για δυσμενείς συνθήκες με εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε δυσμενείς συνθήκες στον Άγιο Ευστράτιο ή άλλα δυσπρόσιτα νησιά, τη στιγμή μάλιστα που ένας εκπαιδευτικός που ανήκει οργανικά στον Άγιο Ευστράτιο και είναι αποσπασμένος σε σχολείο δε τις δικαιούται; Θεωρούμε ότι το άρθρο 14 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141 Α΄) που καθορίζει τα παραπάνω είναι άδικο.

Ζητούμε λοιπόν ως Ε.Λ.Μ.Ε Λήμνου να αρθεί αυτό το καθεστώς μοριοδότησης των αποσπασμένων συναδέλφων σε Κ.Υ, Δ/νσεις, Γραφεία, Ο.Ε.Ε.Κ, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται αλλαγές στο νόμο. Ζητούμε όλοι οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου του φορέα απόσπασης. Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν πάγια θέση και της ΟΛΜΕ.

Από το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Λήμνου





Απο εφημερίδα Εμπρος Λέσβου


Ρουσφέτι... ο Αι Στράτης!




Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
9/4/2008

Αγανάκτηση και θυμός πνίγει τους καθηγητές που υπηρετούν στο Γυμνάσιο Αγ. Ευστρατίου.
Από το Νοέμβριο, παρά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα τους και στα αθηναϊκά μέσα, η αδικία επαναλαμβάνεται. Με τις νέες μεταθέσεις που ανακοινώθηκαν απ’ το υπουργείο Παιδείας, 16 ακόμη συνάδελφοί τους μετατίθενται στο νησί, για να φύγουν όμως με απόσπαση μόλις παρουσιαστούν. Παίρνοντας μαζί τους ο καθένας και τα 12 μόρια που επιφυλάσσει η πολιτεία στους εκπαιδευτικούς ως κίνητρο για τη στελέχωση των σχολείων τέτοιων μικρών νησιών. Τα ίδια όμως μόρια παίρνουν κι αυτοί που «φυλάττουν τις Θερμοπύλες», διδάσκοντας στο γυμνάσιο και λύκειο του νησιού.

Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν απ’ τις μεταθέσεις, απ’ τα σχολεία του Άι Στράτη θα μισθοδοτούνται 41 καθηγητές, εκ των οποίων οι δέκα θα διδάσκουν τα παιδιά του νησιού, και οι άλλοι 31 θα κάνουν τους γραφιάδες σε διοικητικά πόστα ανά την επικράτεια, και κυρίως στην Αθήνα. Αυτοί που έχουν εξασφαλισμένη την απόσπαση, ήταν και εκείνοι που δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση τον Άι Στράτη, αποδεικνύοντας πως ζει και βασιλεύει το ρουσφέτι και οι εξυπηρετήσεις στην Ελλάδα του 2008.

Αδικία
Για να μην συντελεστεί εκ νέου αδικία εις βάρος των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στον Άι Στράτη, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, δια του προϊσταμένου της Θανάση Φραγκόπουλου, θα αποστείλει υπόμνημα διαμαρτυρίας, ζητώντας το νησί να μην χρησιμοποιείται ως «μεταβατικός τόπος για τη συγκέντρωση μορίων». Ανάλογη άποψη φέρεται να έχει και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Στρατής Τζιμής, που ομοίως -όπως και ο κ. Φραγκόπουλος- έγινε αποδέκτης των δικαιολογημένων διαμαρτυριών των καθηγητών που υπηρετούν στον Άγιο Ευστράτιο.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Λήμνου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μανόλης Ρόκος, εισηγείται να βρεθεί τρόπος ώστε να μη γίνουν και αυτή τη φορά οι αποσπάσεις, και έτσι εκείνοι που επέλεξαν Άι Στράτη, είτε να μείνουν σε αυτόν, είτε να υπηρετήσουν στα σχολεία της Λήμνου, που αντίστοιχα η Μύρινα, το Λιβαδοχώρι και ο Μούδρος δίνουν από εννιά, δέκα και 11 μόρια ανά σχολική χρονιά. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι αν η απόσπαση από την οργανική θέση ενός εκπαιδευτικού αφορά σε διοικητική θέση, ο εκπαιδευτικός παίρνει τα μόρια της οργανικής του θέσης. Αν η απόσπαση αφορά σε άλλο σχολείο, λαμβάνει τα μόρια του σχολείου. Σε αυτό το πλαίσιο οι φορείς της εκπαίδευσης της Λέσβου προτείνουν σε περίπτωση που γίνουν οι αποσπάσεις, οι εκπαιδευτικοί που μετατέθηκαν στον Άι Στράτη, ακόμη και αν αποσπαστούν σε διοικητικές θέσεις ή ΙΕΚ, να πάρουν τα μόρια της περιοχής που βρίσκονται αυτές οι θέσεις, σαν να είχαν αποσπαστεί σε σχολείο.
Ενδεικτικό του φαινομένου χρησιμοποίησης του Άι Στράτη ως περιοχής για να κάνουν κάποιοι τα ρουσφέτιά τους, αποτελεί και η σύγκριση των μεταθέσεων μεταξύ Λήμνου και Άι Στράτη. Ενώ απ’ τη Λήμνο φεύγουν με μετάθεση 44 καθηγητές, έρχονται μόλις επτά. Αντιθέτως, στον Άι Στράτη φεύγουν με μετάθεση 15 καθηγητές (εκ των οποίων μόνο οι πέντε υπηρέτησαν στο νησί, ενώ οι άλλοι δέκα ήταν αποσπασμένοι σε διοικητικές θέσεις) έρχονται 16.

«Τι να της πεις;»
Ακόμη πιο χαρακτηριστική ένδειξη του οργίου των ρουσφετιών, αποτελεί το γεγονός ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου δεν είχε δηλώσει κανένα κενό στον Άι Στράτη για μετάθεση.
«Στο νησί –μας είπε χθες ο κ. Ρόκος- υπηρετεί συνάδελφος, γυναίκα, που έχει δυο μικρά παιδιά τα οποία πηγαίνουν στο δημοτικό και δυο χρόνια τώρα που βρίσκεται στον Άι Στράτη, τα κρατάει ο άντρας της στη Θεσσαλονίκη. Τι να πω εγώ και ο κάθε προϊστάμενος σε αυτή την καθηγήτρια που κάνει τέτοια θυσία για να πάρει τα μόρια και να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι της, όταν κάποιοι άλλοι θα πάρουν τα ίδια μόρια δουλεύοντας, πραγματικά ανεξέλεγκτα, σε κάποιο γραφείο στην Αθήνα, ή όπου αλλού βρίσκεται το σπίτι τους;».
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan