Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕ-ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ

Δεν πέρασε πολύς καιρός που ο κ. Στυλιανίδης, μετά από συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών, ανακοίνωσε με δελτίο τύπου μια ρύθμιση για το διορισμό των ωρομίσθιων και αναπληρωτών συναδέλφων. Σύμφωνα με εκείνο το δελτίο τύπου οι συνάδελφοι που συμπλήρωναν 40 μήνες προϋπηρεσία μέχρι την 30η Ιουνίου του 2008 θα διορίζονταν σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, ενώ προέβλεπε 24 μήνες ανώτατο όριο αναπλήρωσης, απαραίτητη επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και παιδαγωγική επάρκεια, προκειμένου να διορίζονται οι υπόλοιποι. Τότε δε διευκρίνιζε σε ποιον διαγωνισμό απαιτείται επιτυχία, ενώ η θέσπιση ανώτατου ορίου σήμαινε ότι οι συνάδελφοι, αν δε διορίζονταν μετά τους 24 μήνες, θα έμεναν άνεργοι περιμένοντας…Αν εξαιρέσει κανείς το Δ.Σ. της ΠΕΑ, το οποίο αν και είχε παραιτήσεις, δήλωσε ότι η ρύθμιση είναι προς θετική κατεύθυνση, πάρα πολλοί κλάδοι εκπαιδευτικών δήλωσαν την αντίθεσή τους στην επικείμενη φωτογραφική ρύθμιση, ενώ συνολικά ο κόσμος της εκπαίδευσης υπήρξε ανάστατος, αφού έβλεπε να θεσμοθετείται η αδιοριστία και τα σχολεία να μένουν χωρίς εκπαιδευτικούς. Και επειδή, σύμφωνα και με τη λαϊκή ρήση, «ο φόβος φιλάει τα έρμα», Παρασκευή απόγευμα, 16 Μαΐου, βγήκε η εγκύκλιος από το ΥΠΕΠΘ για τις αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων, συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης στο άρθρο 16, διευκρινίζοντας ότι στην εγκύκλιο εμπεριέχονται « διατάξεις του υπό ψήφιση σχεδίου Νόμου...». Αναρωτιόμαστε πώς κάτι το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί βάσει νόμου είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνεται μέσα σε μια εγκύκλιο;;;!!! Άραγε για να υπολογιστούν πάλι οι αντιδράσεις ή για νομιμοποιηθεί μια ρύθμιση από τους εκπαιδευτικούς με έμμεσο τρόπο, αφού όλοι θα δεχτούμε την εγκύκλιο κάνοντας αιτήσεις για αναπλήρωση και ωρομισθία;
Η δε νέα ρύθμιση ορίζει το διορισμό όσων έχουν προυπηρεσία:
 «Τουλάχιστον σαράντα (40) μηνών μέχρι 30-06-2008. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί διορίζονται από το σχολικό έτος 2008-2009 και το αργότερο μέχρι και το σχολικό έτος 2012-2013, σε ποσοστό που ορίζεται κατ’ έτος στο 1/5 του συνολικού αριθμού αυτών, κατά προτεραιότητα έναντι όσων συμπλήρωσαν προϋπηρεσία 24 μηνών και έναντι των εγγεγραμμένων στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών (40%) και πέραν των ποσοστών 60% - 40%.»
Ορίζεται ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα διορίζονται οι συνάδελφοι, κάτι το οποίο προέκυψε μετά από πίεση στο ΥΠΕΠΘ που αρχικά έλεγε ότι ο διορισμός τους θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη διοριστούν κάποιοι. Φυσικά, το καθεστώς ελαστικής εργασίας για κάποιους παρατείνεται μέχρι και 4 χρόνια, ενώ το παρελθόν του ΥΠΕΠΘ δε μας κάνει να νιώθουμε σίγουροι ότι θα τηρηθούν όλα αυτά (θυμίζουμε τις παραβιάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στους διάφορους πίνακες με ποσοστώσεις)
 «Τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, εφόσον έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (από την εφαρμογή του άρθρου 6, παρ.3, του Ν.2525/1997). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί διορίζονται από το σχολικό έτος 2008-2009 και εφεξής, σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας και με σειρά που εξαρτάται από την προαναφερθείσα συνολική προϋπηρεσία κατά προτεραιότητα έναντι των εγγεγραμμένων στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών (40%) και μετά από τους εκπαιδευτικούς της προηγούμενης παραγράφου και πέραν των ποσοστών 60%-40%. Ο αριθμός των διοριζομένων ανά σχολικό έτος και ανά κλάδο και ειδικότητα θα καθορίζεται με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.»
Στη νέα διατύπωση της ρύθμισης το ΥΠΕΠΘ διευκρινίζει ότι για τη νέα λίστα απαραίτητη προϋπόθεση είναι τουλάχιστον οι 24 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ ορίζει ότι απαιτείται η επιτυχία σε οποιονδήποτε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Αποσύρει, λοιπόν, τον ανώτατο χρόνο αναπλήρωσης, ενώ η διευκρίνιση για την επιτυχία σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ αποκλείει το ενδεχόμενο να πρέπει ο υποψήφιος να είναι επιτυχών στον τελευταίο διαγωνισμό κάθε περιόδου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ακόμα και σε ναρκοθετημένο πεδίο, ενώ το ΥΠΕΠΘ ετοιμάζει μια επαίσχυντη ρύθμιση, η συντονισμένη αντίδραση τόσο της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών όσο και όλων των άλλων συλλόγων εκπαιδευτικών που διαμαρτυρήθηκαν στο Υπουργείο μπορεί και φέρνει κάποια αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν. Δημιουργείται μια νέα επετηρίδα, η νέα λίστα των 24μηνιτών με επιτυχία στο ΑΣΕΠ, η οποία θα ανανεώνεται διαρκώς, χωρίς να μπορεί κανείς να μιλήσει για εξασφάλιση μονιμοποίησης, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας για μόνιμους διορισμούς δε σημαίνει ότι αυτοί θα αυξηθούν, όταν μάλιστα κάθε χρονιά το ΥΠΕΠΘ αντικαθιστά τους μόνιμους με ωρομίσθιους με το να «σπάει» τα κενά. Επιπλέον, όσοι θα είναι στη λίστα αυτή θα προηγούνται όσων συναδέλφων έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 24μηνων, αλλά δεν έχουν επιτυχία στο ΑΣΕΠ!!! Τόσα χρόνια που δουλεύουν στο δημόσιο σχολείο δεν είναι ικανοί οι εκπαιδευτικοί να αποδείξουν ποιοι είναι; Τελικά, κριτήριο είναι η επιτυχία σε μια εξέταση ή το πτυχίο και η διδασκαλία σε τάξη δημόσιου σχολείου; Το πρόβλημα με κλάδους που δε δίνουν ΑΣΕΠ συνεχίζει να υπάρχει, ενώ ζητείται η παιδαγωγική επάρκεια χωρίς να επιλύεται το πρόβλημα απόκτησης αυτής, όταν η ΑΣΠΑΙΤΕ δίνει ελάχιστες θέσεις κάθε χρόνο.
Ημίμετρα έχουμε να δηλώσουμε συνάδελφοι, αφού τίποτα δεν ορίζει και εξασφαλίζει την αύξηση των διορισμών και για άλλη μια φορά η ίδια πίτα μοιράζεται με έναν πιο έξυπνο για το ΥΠΕΠΘ τρόπο, που διαιωνίζει την αδιοριστία, αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και φυσικά, θέτει το πρόβλημα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς δημιουργώντας φαινομενικά ανταγωνιστικά συμφέροντα και ανταγωνιστικές ομάδες.
Καλούμε όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών, μόνιμων και αδιόριστων, να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη νέα ρύθμιση και να διεκδικήσουμε μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο σχολείο με μόνη προϋπόθεση το έτος λήψης πτυχίου και την πραγματική προϋπηρεσία. Δεν είναι δυνατό να διαιωνίζεται η ελαστική εργασία και να μπορούμε να είμαστε ωρομίσθιοι αναπληρωτές, αλλά να μην μπορούμε να είμαστε μόνιμοι.
Φαίνεται ότι το ΥΠΕΠΘ έχει κάποιο φετίχ με το άρθρο 16.
Ας του αποδείξουμε πως δε θα περάσει
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan