Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΑΕ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σήμερα, 28/5/08 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και του κ. Κουτρομάνου με αφορμή τη διαρροή της ύλης του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών και πιο συγκεκριμένα της ύλης για την ΠΕ02-φιλολόγων. Στη συνάντηση ο κ. Κουτρομάνος απέκλεισε το ενδεχόμενο η διαρροή να έχει γίνει από το ΥΠΕΠΘ και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως έχει διαρρεύσει από κάπου αλλού(;;;;). Εν τούτοις έμφαση δόθηκε στην ίδια την ποιότητα της ύλης. Ως ΠΕΑΕ τονίσαμε το πρόβλημα του όγκου της ύλης, καθώς και της ασαφούς διατύπωσης ιδιαίτερα στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας. Τόσο το μέγεθος, όσο και το αντικείμενο της ύλης είναι απαράδεκτα και δε γίνεται αντιληπτό ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Καλούμαστε να εξεταστούμε, χωρίς υπερβολή, στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ιστορίας από αρχαιοτάτων χρόνων χωρίς να αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη βιβλιογραφία και να προτείνονται τα σχολικά βιβλία, κάτι που άλλωστε συνέβαινε στο παρελθόν. Θεωρούνται εντός ύλης χρονολογίες για τις οποίες δεν έχει καταγραφεί καν επίσημα η ιστορία (τέλος 20ού αιώνα). Ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι είναι αποπροσανατολισμένοι και γίνονται έρμαια των φροντιστηρίων και των εκδοτικών οίκων. Απαιτήσαμε από το ΥΠΕΠΘ την άμεση αλλαγή και την έγκαιρη διατύπωση ύλης μέσα από τα σχολικά βιβλία. Τονίσαμε ότι εφόσον το ΥΠΕΠΘ αναγνώρισε και πραγματοποίησε το πάγιο αίτημά μας για έγκαιρη ανακοίνωση της ύλης δεν είναι δυνατό να παραβλέπει τις απόψεις και τις αντιδράσεις των υποψηφίων και τις ενστάσεις της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών φορέων σχετικά με την ύλη.
Ο κ, Κουτρομάνος δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα μας στον Υπουργό πριν από την υπογραφή της έγκρισης και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η ύλη, όπως είπε, θα ανακοινωθεί επίσημα μάλλον μέσα στη βδομάδα, αφού ξεπεραστούν κάποια προβλήματα με ειδικότητες, όπως οι μηχανικοί, για τους οποίους εμείς τονίσαμε ότι στηρίζουμε την ενιαιότητα των Π.Ε.
Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού για το οποίο ενημερωθήκαμε ότι το ΥΠΕΠΘ προσανατολίζεται στα τέλη Νοέμβρη, για τον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών στην ΠΔΣ, όπου και διατυπώσαμε το αίτημά μας να γίνονται οι προσλήψεις μέσω ενιαίου πίνακα και όχι μέσω των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας και των διευθυντών, προκειμένου να μην αναπτύσσονται πελατειακές σχέσεις, καθώς και για το ζήτημα της έγκαιρης και καθολικής πρόσληψης των αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς, ώστε να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία, οι συνάδελφοι να μην καλούνται στα μέσα της χρονιάς να αλλάζουν ολόκληρο τον προγραμματισμό τους και φυσικά, να μην υπάρχουν κατηγορίες συναδέλφων, προνομιούχων και μη, που κάποιοι δουλεύουν από Σεπτέμβρη και κάποιοι από τα μέσα ή τα τέλη του σχολικού έτους. Τέλος, τονίσαμε την ανάγκη μαζικών, μόνιμων διορισμών στο δημόσιο σχολείο.
Συνάδελφοι, μπορεί οι δεσμεύσεις να υπήρξαν, όμως, αυτό μένει να αποδειχτεί. Η επιμονή και αγωνιστικότητα του προηγούμενου διαστήματος ανάγκασε το ΥΠΕΠΘ να ετοιμάσει την ύλη έγκαιρα, η άσκηση πίεσης, οι διεκδικήσεις και η συλλογικότητα απέδειξαν ότι δεν είμαστε εξαρτημένα υποκείμενα των προθέσεών τους και μπορούμε όχι απλά να διατυπώνουμε αιτήματα, αλλά και να πετυχαίνουμε. Όλοι μαζί το επόμενο χρονικό διάστημα οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας για τις πιο μικρές και μεγάλες νίκες.
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan