Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ

www.syllogosadioristwnekpaideytikwn.blogspot.com , adioristia@freemail.gr


Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ανακοινώθηκε επίσημα η εξεταστέα ύλη για τον επικείμενο διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, για όλους τους κλάδους πλην των φιλολόγων και των μηχανικών. Για το περιεχόμενο, τις διατυπώσεις και την έκταση της ανακοινωθείσης ύλης επιφυλασσόμαστε για μια πιο συνολική και αναλυτική τοποθέτηση τις επόμενες μέρες.

Δε μπορούμε ωστόσο, να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι έπειτα από την υπόθεση της διαρροής της ύλης στον κλάδο των φιλολόγων (ΠΕ02) και την έγκαιρη και αποφασιστική παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, καθώς και άλλων εκπαιδευτικών και επιστημονικών φορέων, για το περιεχόμενο και τον όγκο της ύλης, το υπουργείο δεν έχει προβεί ακόμη στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Ε. με τον κ. Κουτρουμάνο, διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διοίκησης του ΥΠ.Ε.Π.Θ., εξασφαλίσαμε διαβεβαιώσεις περί επανεξέτασης της ύλης στον κλάδο των φιλολόγων από πλευράς Υπουργείου, στην κατεύθυνση της μείωσης του όγκου της και της αποσαφήνισής της. Μένει φυσικά, να δούμε τις διαβεβαιώσεις να γίνονται πράξη, με γενναίες περικοπές και ορισμό των σχολικών βιβλίων ως των εξεταζόμενων εγχειριδίων.

Ο πρότερος βίος του ΥΠ.Ε.Π.Θ. δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πρόωρους πανηγυρισμούς, καθώς η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι η πολιτική των ιθυνόντων στο χώρο της παιδείας - και ιδίως στο πολύπαθο θέμα των διορισμών – συνίσταται στην καλύτερη περίπτωση σε μπαλώματα και μπαλωθιές, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Παρόλα αυτά, έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε μια πρώτη, έστω και μικρή, νίκη του κόσμου της αδιοριστίας και της Π.Ε.Α.Ε., αυτό το πάγωμα της ανακοίνωσης της ύλης στον κλάδο των φιλολόγων. Ένα πάγωμα που είναι δείκτης ότι οι αδιόριστοι, πολλά χρόνια μετά τις τελευταίες μεγάλες μάχες έξω από τα εξεταστικά, ξαναβρίσκουμε ένα διαφορετικό βηματισμό που δεν αναζητά τη λύση του προβλήματος στον ατομικό δρόμο και την προσωπική διαπραγμάτευση, αλλά στη συλλογική δράση και την αποφασιστική διεκδίκηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε, εντείνοντας τις πιέσεις προς το ΥΠ.Ε.Π.Θ., σε συντονισμό με όλους τους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά πρωτίστως με όλο το δυναμικό των αδιόριστων εκπαιδευτικών που χρόνια τώρα αναζητά μια άλλη προοπτική και ένα ζωντανό χώρο έκφρασης, τόσο για τα ζητήματα των όρων του διαγωνισμού ( ύλες, ημερομηνία, θέσεις κλπ ) όσο όμως, και για τα μείζονα θέματα του ίδιου του συστήματος πρόσληψης και των πολιτικών αδιοριστίας, ανασφάλειας και απαξίωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού που πλήττει το δημόσιο σχολείο.

Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση το ζήτημα της εκ νέου επεξεργασίας της ύλης δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για κωλυσιεργία στην ανακοίνωση της τελικής εκδοχής της εξεταστέας ύλης και της ίδιας της ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού…
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan