Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΑΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Τ.Θ. 3785, Τ.Κ. 10210
adioristia@freemail.gr


Αθήνα, 30/05/08
Α.Π.: 17

Προς:
 Υπουργό Παιδείας, κ. Στυλιανίδη
 Υφυπουργό Παιδείας, κ. Λυκουρέντζο
 Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διοίκησης,
κ. Κουτρομάνο
 Υπεύθυνο Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την ύλη του ΑΣΕΠ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Φουτούχο


ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Όπως πιθανόν θα γνωρίζετε εδώ και κάποιες μέρες σε εκπαιδευτικά fora κυκλοφορεί η ύλη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών για την ειδικότητα ΠΕ02 – φιλολόγων. Παρόλο που το γεγονός έχει κοινοποιηθεί με έγγραφό μας στο ΥΠΕΠΘ (Α.Π.16 στις 27/05/08) δεν έχει διαψευσθεί. Την Τετάρτη 28/05/07 στη συνάντησή μας με τον Γενικό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διοίκησης κ. Κουτρομάνο εκθέσαμε το πρόβλημα τόσο της διαρροής όσο και της ποιότητας της ύλης και πήραμε τη δέσμευση ότι θα ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς πριν την έκδοσή της. Σας υπενθυμίζουμε δε ότι και με παλαιότερα έγγραφά μας (κείμενο προς ΑΣΕΠ, Α.Π.4, 17/12/07, κείμενο προς Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Α.Π. 7, 7/2/08, κείμενο προς ΥΠΕΠΘ Α.Π.11, 14/2/08) σας είχαμε ζητήσει ενημέρωση για την ύλη, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Χθες 29/05/08 το απόγευμα δημοσιεύθηκε η ύλη του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών για όλες τις ειδικότητες εκτός των φιλολόγων και των μηχανικών. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι η παράλειψη αυτή έγινε εξαιτίας των προβλημάτων που καταγγέλθηκαν από την Ένωσή μας και λήφθηκαν υπόψη σας. Θεωρώντας ότι τόσο η ύλη των φιλολόγων όσο και των μηχανικών είναι ακόμα υπό εξέταση θα θέλαμε να σας διατυπώσουμε εκ νέου τα αιτήματά μας.
Πάγιο αίτημά μας αποτελεί η διατήρηση της ενιαιότητας όλων των Π.Ε.
Πιο συγκεκριμένα, για την ύλη των φιλολόγων από την έκδοση της ύλης του προηγούμενου διαγωνισμού ΑΣΕΠ είχε επισημανθεί τόσο ο αδικαιολόγητα μεγάλος όγκος της όσο και η ασάφεια στη διατύπωσή της κυρίως στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας. Οι φιλόλογοι είναι ένας κλάδος που αναγκάζεται να δώσει τρία γνωστικά αντικείμενα για τα οποία η ύλη δεν είναι ενδεικτική, αλλά καθολική. Πέρισυ σε όλα τα μαθήματα υπήρχε ύλη που δεν αναφερόταν στα σχολικά εγχειρίδια και δεν υπήρχε προτεινόμενη βιβλιογραφία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι υποψήφιοι να είναι αποπροσανατολισμένοι και να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης των φροντιστηρίων (τα οποία και παράνομα λειτουργούν ως κέντρα ελευθέρων σπουδών) και των εκδοτικών οίκων. Από τότε μέχρι σήμερα σχετικά με το ζήτημα έχουν διατυπωθεί ενστάσεις τόσο από την Ένωσή μας όσο και από επιστημονικούς φορείς, ακόμα και από το ίδιο το ΥΠΕΠΘ και τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, κ. Βέη. Παρόλα αυτά στην ύλη που έχει διαρρεύσει δεν έχουν ληφθεί υπόψη σας οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις μας με αποτέλεσμα ουσιαστικά να είναι χειρότερη και από αυτή του τελευταίου διαγωνισμού.
Αναλυτικότερα:
• Στο γνωστικό αντικείμενο των αρχαίων υπάρχει προσδιορισμός των εξεταστέων κεφαλαίων του Βιβλίου Β΄ του Αριστοτέλη από τα Ηθικά Νικομάχεια και αφαίρεση της ραψωδίας α της Οδύσσειας. Έχουν, όμως, προστεθεί η ραψωδία Ζ της Ιλιάδας, κεφάλαια από την Πλάτωνος Πολιτεία, κεφάλαια από το έργο του Αριστοτέλη Πολιτικά, καθώς και κεφάλαια από βιβλία της Ιστορίας του Ηροδότου.
• Στο γνωστικό αντικείμενο των νέων ελληνικών και της νεοελληνικής λογοτεχνίας έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα ποιήματα του Καβάφη και έχουν αφαιρεθεί ποιήματα του Σεφέρη, διηγήματα του Βυζυηνού, όπως επίσης κα το έργο του Δ. Σολωμού Γυναίκα της Ζάκυθος. Παρόλα αυτά έχουν προστεθεί το έργο του Δ. Σολωμού Ο Πόρφυρας, έργα του Ελύτη, του Ρίτσου, του Σικελιανού, του Βικέλα και του Παπαδιαμάντη. Αν και αθροιστικά τα έργα είναι λιγότερα η αναφορά περισσότερων συγγραφέων και ποιητών αυξάνει τις απαιτήσεις διαβάσματος σχετικά με τα εισαγωγικά σχόλια και την ολόπλευρη μελέτη των έργων του καθενός ξεχωριστά.
• Στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας για το οποίο είχαν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις και μάλιστα είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη αποτυχία των υποψηφίων στον προηγούμενο διαγωνισμό δεν υπάρχει καμία αλλαγή (Ο ελληνικός κόσμος από το τέλος των Περσικών Πολέμων έως το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (323π.Χ.), το Βυζάντιο και η Δύση από το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών (1054) έως και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους (1453), Οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας από το 1830 έως το τέλος του 20ού αιώνα ) πέρα από μια λεκτική διευκρίνιση σχετικά με την τρίτη περίοδο. Στην περσινή ύλη υπήρχε η διατύπωση «Το ελληνικό κράτος στο διεθνές πλαίσιο από την ίδρυσή του ως το τέλος του 20ού αιώνα», ενώ τώρα υπάρχει η διατύπωση «Οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας από το 1830 έως το τέλος του 20ού αιώνα» .Η διατύπωση αυτή είναι υπερβολικά ασαφής, ο όγκος της εξεταστέας ύλης αδικαιολόγητα μεγάλος, μέρος αυτής αναφέρεται σε περιόδους της ιστορίας που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί επίσημα, ενώ δεν υπάρχει σαφής παραπομπή στα σχολικά βιβλία.
Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς την ουσιαστική μείωση της ύλης, καθώς και τον προσδιορισμό της μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια. Προτείνουμε τα σχολικά εγχειρίδια ακριβώς επειδή είναι το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται σήμερα στο δημόσιο σχολείο, γιατί εξασφαλίζουν στους υποψήφιους τη δυνατότητα να δίνουν επί ίσοις όροις χωρίς φυσικά να πρέπει να προβούν σε ένα δυσβάσταχτο για αδιόριστους εκπαιδευτικούς κόστος, προκειμένου να προμηθευτούν εκ νέου τα βιβλία κάποιας προτεινόμενης βιβλιογραφίας, ενώ εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στην επιτροπή θεμάτων να μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο υλικό από όπου ορίζει θέματα και στους διορθωτές να διορθώνουν τα γραπτά.
Ελπίζουμε ότι η μη ανακοίνωση της ύλης σχετίζεται με την άμεση διόρθωσή της. Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις παραπάνω παρατηρήσεις, καθώς και να προβείτε σε έγκαιρη ανακοίνωσή της, προκειμένου να μην υπάρχουν δυσλειτουργίες και άνιση μεταχείριση των υποψηφίων των δύο αυτών κλάδων.
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan