Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ!

Σεληνιασμένη καταγγέλλει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των μαθητών, καθώς οι καταλήψεις τους πυκνώνουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στα σχολεία όλης της χώρας. Οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολείων τους αγωνιζόμενοι για τα αυτονόητα δικαιώματά και ανάγκες τους:
- Ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί στους μαθητές τα βιβλία και τα μαθήματα διδάσκονται με φωτοτυπίες, ακόμη και εκείνα που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μιλά για την κοινωνία της γνώσης και διαφημίζει ανέξοδα την έλευση του ηλεκτρονικού βιβλίου και ηχηρές παρόμοιες μπουρδολογίες.
- Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές βρισκονται στις αίθουσες με την έδρα κενή να περιμένει καθηγητές. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ψεύδεται ασυστόλως πιπιλίζοντας τα γνωστά περί υπεράριθμων καθηγητών και κενών που έχουν καλυφθεί.
- Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχει φανεί με τον πιο σαφή τρόπο πώς η κυβέρνηση εννοούσε το περίφημο «πρώτα ο μαθητής»: παρέα με άλλους 28 – 29 συμμαθητές του ανά τμήμα και όλοι μαζί στοιβαγμένοι σε μικρές αίθουσες και με υλικοτεχνική υποδομή του 19ου αιώνα, όπου δεν χωράνε, και τα μαθησιακά και παιδαγωγικά αποτελέσματα είναι περιορισμένα, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί.
Η κυβέρνηση κόβοντας και ράβοντας τα εκπαιδευτικά πράγματα στα μέτρα του Μνημονίου αποδεικνύει έμπρακτα ποιο είναι το «Νέο Σχολείο» που εδώ και ένα χρόνο διατυμπανίζει: ένα σχολείο στα μέτρα της αγοράς, των περικοπών χωρίς πάτο, ευέλικτο, φθηνό και πειθαρχημένο. Γι΄ αυτό δε διστάζει να στέλνει την αστυνομία στα σχολεία και να σέρνει στα τμήματα «του νόμου και της τάξης» εκπαιδευτικούς και γονείς για να καταδώσουν τα παιδιά τους. Άλλωστε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που θεσπίζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περίφημο ιδιώνυμο για τους μαθητές, έστηνε μαθητοδικεία για τις μαθητικές καταλήψεις ενάντια στον επαίσχυντο νόμο Αρσένη. Από κοντά τα golden boys της ενημέρωσης –γνωστά παπαγαλάκια της κυβέρνησης- βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία με καθημερινά εμετικά άρθρα που επιτίθενται χυδαία στους μαθητές. Στην εποχή του Μνημονίου και του Δ. Ν. Τ. κάθε συλλογικός αγώνας των νέων και των εργαζομένων θεωρείται του κοινού ποινικού δικαίου.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους μαθητές μας και είμαστε στο πλευρό τους γιατί έχουμε κοινά δικαιώματα και συμφέροντα: σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο, που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, με εργασιακή αξιοπρέπεια για τους εκπαιδευτικούς κόντρα στην αδιοριστία, τις περικοπές και την εξεταστική φρενίτιδα. Γιατί, όταν εμείς λέμε «πρώτα ο μαθητής», το εννοούμε πραγματικά!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΙ ΑΔΙΑΒΑΤΟΙ,
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ!
 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan