Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχεδόν δύο μήνες πέρασαν από την έναρξη του διδακτικού έτους και το Υπουργείο Παιδείας με συνεχή επικοινωνιακά τερτίπια προσπαθεί να πείσει πως όλα βαίνουν καλώς. Η πραγματικότητα, όμως, που βιώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι εντελώς διαφορετική.

Το Υπουργείο Παιδείας πρωτομάστορας στη μαύρη εργασία

Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εργαζόμαστε χωρίς να έχουμε υπογράψει σύμβαση!!! Οι διευθύνσεις ρίχνουν το μπαλάκι στο Υπουργείο και το Υπουργείο παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στον ιδιωτικό τομέα, υπουργοί, υφυπουργοί και γραμματείς θα είχαν καταγγείλει και θα είχαν ζητήσει παρέμβαση της δικαιοσύνης. Στην περίπτωσή μας το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί την πιο μαύρη και αντιδραστική εργοδοσία.

Ανάμεσα δε σε αυτούς τους εργαζόμενους είμαστε και 2000 αναπληρωτές, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουμε σύμβαση, αλλά δεν αναφερόμαστε καν στον κρατικό υπολογισμό, αλλά στο ΕΣΠΑ. Εκτός από λόγια, διαρροές και δηλώσεις εγκάθετων που τις περισσότερες φορές ο ένας αναιρεί τον άλλον, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για το πότε και πόσο συχνά θα γίνονται οι πληρωμές, για το ποσό του μισθού, για το τι θα γίνει με τη λήξη του ΕΣΠΑ το 2011 για κάποιους και το 2013 για τους υπόλοιπους. Λεπτομέρειες όλα αυτά για το Υπουργείο Παιδείας… Επειδή, όμως, πολλοί συνάδελφοι «ξενιτεύτηκαν» σε άλλες πόλεις για να αναλάβουν υπηρεσία ως αναπληρωτές σε σχολεία, προειδοποιούμε το Υπουργείο πως η οργή φουσκώνει και η υπομονή έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Το Υπουργείο Παιδείας πρωτομάστορας στην παραβίαση του εργασιακού ωραρίου

Και αφού βρέθηκαν οι χωρίς σύμβαση και απλήρωτοι εργαζόμενοι, το Υπουργείο Παιδείας επιμορφώνει τους αναπληρωτές Σαββατοκύριακα και καθημερινές απογεύματα, εκτός δηλαδή εργασιακού ωραρίου. Για εμάς, το δικαίωμα στο σταθερό εργασιακό ωράριο είναι απαραβίαστο και αδιαπραγμάτευτο ό,τι κι αν πουν οι λαγοί τύπου Προβόπουλου, όσες θυσίες κι αν ζητηθούν από την κυβέρνηση και την τρόικα. Την ίδια στιγμή που καλούνται συνάδελφοι να πληρώσουν οδοιπορικά και ξενοδοχεία για να επιμορφωθούν με παράνομο τρόπο, την ίδια στιγμή δεν έχουν πληρωθεί ή δεν ξέρουν πώς θα εργάζονται την επόμενη της επιμόρφωσης. Κ. Υπουργέ, δεν επικαλούμαστε την αξιοπρέπειά σας πλέον, γιατί αυτή δεν υπάρχει. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα απέχουμε από τα ΠΕΚ και θα τα μπλοκάρουμε.

Το Υπουργείο Παιδείας πρωτομάστορας στην καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων

Τις μέρες αυτές στα σχολεία καταργούνται βασικά δικαιώματα και κεκτημένα. Προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου και ωρομισθίων (και όχι μόνιμων η αναπληρωτών κανονικού ωραρίου), ειδικότητες για τις οποίες δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη, υποχρεωτικές μετακινήσεις σε άλλες διευθύνσεις από αυτές που προσελήφθησαν οι αναπληρωτές, μετατροπή των αναπληρωτών σε παιδιά για όλες τις δουλειές, εξαναγκασμός αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου να υπογράψουν σύμβαση με λιγότερες ώρες από αυτές που προσελήφθησαν, μη δημοσίευση των κενών στα σχολεία από τις διευθύνσεις και τα γραφεία, εκβιασμός για παρακολούθηση των ΠΕΚ είναι λίγες μόνο από τις περιπτώσεις εκφοβισμού και τρομοκράτησης των συναδέλφων και διάλυσης του σχολείου.

Το Υπουργείο Παιδείας πρωτομάστορας στη μαύρη εργασία και μαζί η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ) πιστή στη γραμμή του προέδρου της ΓΣΕΕ Παναγόπουλου, αρνείται να στηρίξει και να μπει μπροστά στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και στο μισθό. Αρνήθηκε να βγάλει ανακοίνωση που να καταγγέλλει το Υπουργείο για τις επιμορφώσεις εκτός ωραρίου. Δεν κάνει τίποτα απολύτως για τους χιλιάδες αναπληρωτές που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ. Ούτε μια ανακοίνωση!

Και τα κενά στα σχολεία παραμένουν

· Στον κλάδο των μουσικών το Υπουργείο στέλνει στα μουσικά σχολεία εκπαιδευτικούς με 4 ώρες εβδομαδιαία απασχόληση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε ένα μουσικό σχολείο να βρίσκονται δεκάδες έως εκατοντάδες ωρομίσθιοι μουσικοί με 4 ώρες ο καθένας την εβδομάδα.

· Στον κλάδο της Ιταλικής και της Ισπανικής φιλολογίας το Υπουργείο αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε προσλήψεις αναπληρωτών με αποτέλεσμα και σε αυτά τα μαθήματα να χάνονται εκατοντάδες διδακτικές ώρες καθημερινά.

· Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διευθύνσεις με προφορικές εντολές καλούν τους διευθυντές να μην κρατούν τους μαθητές στο ολοήμερο και να μην λειτουργεί το ολοήμερο για τις μεγάλες τάξεις ελλείψει ειδικοτήτων.

· Στα γυμνάσια και στα λύκεια τα αντισταθμιστικά προγράμματα της ενισχυτικής και της Πρόσθετης Διδασκαλίας καταργήθηκαν, κενά ακόμα υπάρχουν πολλά και δεν είναι λίγα τα τμήματα που έχουν πάνω από 25 μαθητές

· Τα ειδικά σχολεία υπολειτουργούν και σε πολλά από αυτά, εκτός του διευθυντή, όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί είναι ελαστικά εργαζόμενοι. Επιπλέον, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι μαθητές στο πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης που γίνεται μέσω ΕΣΠΑ είναι στον αέρα.

Την Κυριακή 31/10, σε συνέλευση αδιόριστων, ωρομισθίων και αναπληρωτών που έγινε στην Αθήνα αποφασίστηκαν τα εξής:

· Σπάμε το φόβο – σπάμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας – «σπάμε» τη διαδικασία των ΠΕΚ εκτός εργασιακού ωραρίου. Καλούμε σε συγκέντρωση όλους τους αδιόριστους και μόνιμους συναδέλφους στα ΠΕΚ στις 9/11, 4.30μ.μ. στο δημοτικό σχολείο Φιλοθέης (Ζωσιμά και Κεχαγιά)

· Διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τρίτη 16/11, στις 6.30μμ από το Πολυτεχνείο (Πατησίων) στη Βουλή μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία εργαζομένων.

· Συμμετοχή στον 3ημερο εορτασμό και στην πορεία του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 17/11

 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan