Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανοιχτή συζήτηση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, 10 Ιουνίου, 7μ.μ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Στα πλαίσια του Μνημονίου και τον ΔΝΤ η κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν εξαπολύσει τεράστια επίθεση ενάντια στη νεολαία, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους. Οι δημόσιες παροχές περικόπτονται και το όποιο κοινωνικό κράτος είχε απομείνει από τις αναδιαρθρώσεις του παρελθόντος καταργείται.

Η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο.

Χιλιάδες σχολεία συγχωνεύονται και καταργούνται με αποτέλεσμα τόσο την αύξηση των μαθητών ανά τάξη και την αύξηση της μαθητικής διαρροής όσο και την απώλεια θέσεων εργασίας. Βασικές λειτουργίες του σχολείου περνούν σε χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και όχι τον τακτικό προϋπολογισμό με τα ολοήμερα δημοτικά να κλείνουν και τις ξένες γλώσσες να περιορίζονται και ουσιαστικά να καταργούνται, το ωράριο καταστρατηγείται, ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με μειωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα υποκαθιστούν τις ανάγκες για μόνιμους διορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκκρεμούν διορισμοί που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο αριθμός διορισμών των επόμενων χρόνων είναι μηδενικός. Και όλα αυτά σε ένα νέο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο με σαφή αντιπαιδαγωγικό προσανατολισμό. Οι περικοπές χρηματοδότησης επηρεάζουν σαφώς και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πιστώσεις είναι λιγότερες με αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, πολλοί εκπαιδευτικοί των ΑΕΙ και ΤΕΙ που εργάζονται με το καθεστώς που ορίζει το ΠΔ 407/80 να είναι απλήρωτοι και φυσικά, ανασφαλείς για την εργασιακή τους προοπτική από εδώ και στο εξής. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα σχολών, όπως η Αρχιτεκτονική Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά κ. ά που ανέστειλαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα τη λειτουργία τους εξαιτίας της έλλειψης πόρων και προσωπικού. Και βέβαια δομές που αφορούν την εκπαίδευση ενηλίκων αντιμετωπίζονται ως πολυτέλεια, καταργούνται εν μία νυκτί, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους στο δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι επικαλούμενο το Υπουργείο τη μεταφορά των Κ.Ε.Ε. στην ευθύνη των Δήμων και τις υποτιθέμενες διοικητικές και οργανωτικές ελλείψεις τους, διακόπτει τη λειτουργία των ΚΕΕ, αν και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένα.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 10 Ιουνίου, 7μ.μ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Κορνάρου 2 και Ερμού, 6ος όροφος), προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας και να προγραμματίσουμε τη συμμετοχή μας σε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 16/6.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 24ΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕΠ

 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan