Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Αιτήσεων συνέχεια….

Ουρές ατελείωτες, βασανιστική παραμονή σε διαδρόμους γραφείων και διευθύνσεων με το θερμόμετρο στους 38ο είναι αυτά που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς που κλήθηκαν να υποβάλουν τις αιτήσεις αναπληρωτών-ωρομισθίων. Πολλοί για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο χαρτάκι που θα τους επιτρέψει να καταθέσουν την αίτησή τους ξημερώνονται έξω από τις Δ/νσεις και δεν είναι λίγοι που φτάνοντας στις 8 έλαβαν την απάντηση «περάστε μετά τη 1 κι αν έχουμε δυνατότητα θα σας εξυπηρετήσουμε». Απογυμνωμένες οι Δ/νσεις και τα γραφεία από διοικητικό προσωπικό και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς προσπαθούν να καταφέρουν το ακατόρθωτο: να προλάβουν να καταχωρήσουν τις αιτήσεις όλων των ενδιαφερόμενων μέσα σε 7 ημέρες! Αναρωτιέται κανείς αν επί τούτου το Υπ. Παιδείας έδωσε τόση μικρή προθεσμία για να καταχωρηθούν οι αιτήσεις, θέλοντας να τιμωρήσει τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς ή απλά δεν γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στις Δ/νεις και τα Γραφεία από πλευράς προσωπικού.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί άμεσα παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ενώ το υπουργείο θα πρέπει επιτέλους να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να καταχωρούν μόνοι τους ηλεκτρονικά την αίτησή τους, όταν δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών.

Και δεν φτάνει αυτό· νομική ασάφεια του Ν.3848 (Άρθρο 9 Μεταβατικές διατάξεις 2. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παύουν να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010 και ισχύουν μέχρι την κατάρτιση των πινάκων που προβλέπονται στο άρθρο 3.

9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του ν. 3687/2008καταργείται. Η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου ισχύει μέχρι την κατάρτιση του πρώτου πίνακα του άρθρου 3 του παρόντος νόμου.) στο αν προσμετράται ή όχι η φετινή προϋπηρεσία όσων συμπληρώνουν φέτος το 24μηνο κι έχουν μία τουλάχιστον επιτυχία ΑΣΕΠ, έχει αναγκάσει το Υπουργείο να παραπέμψει το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δημιουργώντας κλίμα μεγαλύτερης αναστάτωσης στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Άλλοι καταχωρητές αιτήσεων ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπ. Παιδείας δέχονται τη συμπλήρωση του «επιθυμώ να ενταχθώ στον πίνακα του 24μηνου» για όσους συμπληρώνουν φέτος το 24μηνο, ενώ άλλοι δηλώνουν άγνοια, επικαλούνται την εγκύκλιο και αρνούνται.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι, για όσους είχαν πραγματική προϋπηρεσία 23,5 μηνών, η αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Παιδείας –συνεκτιμώντας τις αιτήσεις εκπαιδευτικών που δεν συμπλήρωναν όμως τους 24 μήνες για κάποιες ημέρες (λιγότερες από 15) και τον Ν.3848, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης κι αφού δεν προέκυπτε αδικία σε βάρος κανενός εκπαιδευτικού– τους ενέταξε στον πίνακα του 24μήνου.

Αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί και πάλι το Υπουργείο δείχνει να ξεχωρίζει κατηγορίες εκπαιδευτικών, παίζοντας πάλι στη βάση του διαίρει και βασίλευε. Το Υπουργείο οφείλει αφενός να μας εξηγήσει γιατί περίμενε έναν ολόκληρο χρόνο για να ζητήσει γνωμοδότηση από το ΝΣΚ και μάλιστα ενώ τρέχουν οι αιτήσεις και οι πίνακες 24μηνου της ΑΣΠΑΙΤΕ συμπεριλαμβάνουν μόνον όσους την 30.6.2010 είχαν 24μηνη προϋπηρεσία και αφετέρου να δώσει διευκρινιστικές οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων εν αναμονή της γνωμοδότησης.

Σε περίπτωση δε θετικής γνωμοδότησης θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να τροποποιήσουν τις περιοχές προτίμησής τους, καθότι αρκετοί εξαιτίας της μη καταγραφής της προϋπηρεσίας στη μεταβατική περίοδο (όπως αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου) και υπό τον φόβο του αποκλεισμού από τους πίνακες για δύο χρόνια σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης, έχουν επιλέξει περιορισμένες περιοχές και να τροποποιηθούν και οι πίνακες της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Και φυσικά επιμένουμε στην απαίτηση προσμέτρησης του συνόλου της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών που δούλεψαν και φέτος. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία να «παγώνουν» οι πίνακες και να νομίζουν ότι παγώνουν και οι ζωές μας.

 
Copyright 2009 Π.Ε.Α.Ε.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan